Zagrebački SDP traži referendum o izmjenama GUP-a

Upozoravaju da bi Milana Bandića ovakva odluka mogla stajati idućeg mandata.

Foto: Facebook

Zagrebački SDP na čelu s Gordanom Marasom oštro je kritizirao prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana za koji je tijeku javna rasprava, a koji će potom stići na zastupničke klupe u rujnu. Kako tvrde, postupak donošenja ovih izmjena i dopuna nije u skladu sa zakonom i zbog toga traže raspisivanje referenduma na kojem bi građani dali svoje mišljenje.

“Ovo se ne radi zbog interesa građana nego velikih investitora koji bi tako stekli dobit. Postoji toliko toga što u Zagrebu treba napraviti, a gradonačelnik Milan Bandić interese građana stavlja u drugi plan donošenjem ovakvog GUP-a”, izjavio je Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a pa dodao da se prijedlogu protivi i struka.

“Ove izmjene i dopuna GUP-a ne moraju biti izglasane u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, ali mislim da to nije realno za očekivati jer većinu imaju Milan Bandić i HDZ koji s njim vjerno trguje”, upozorio je Maras pa apelirao na predsjednika Skupštine Dragu Prgometa i sve gradske zastupnike kojima je bitan interes Zagrepčana i Zagrepčanki da podrže njihovu inicijativu.

“Referendum je odličan način da se dođe do mišljenja Zagrepčana, dozvolimo im da na kažu što misle o tome”, kaže Maras.

Upozorio je i da bi Bandića ovakva odluka mogla stajati idućeg mandata.

“Ako izmjene i dopune GUP-a i donesu, za godinu i pol dana su izbori i sve štetne odluke ćemo vratiti na početno stanje. Ovakav način upravljanja gradom će završiti na sljedećim izborima i Bandić će platiti cijenu”, poručio je.

S druge strane, zagrebački gradonačelnik tvrdi da je savjest na njegovoj strani.

“Većina građana je za, da nije, ja ne bih dobio šest mandat”, rekao je, a kasnije novinarima komentirao izjave iz SDP-a.

“To je demokracija. Što drugo gospodinu Marasu preostaje? Ne može me gledati dva sata, a kamoli 20 godina. Ja ne bih želio biti u njegovoj koži dvije sekunde.”