Vrijeme je.

Vrijeme je da više ne budemo među najlošijima u Europi prema smrtnosti od zloćudnih bolesti - poručile su udruge onkoloških bolesnika na konferenciji za medije na Trgu bana Jelačića koja je simbolično održana u 5 do 12 pokraj sata

Foto: Press materijal

Glavni je cilj kampanje ‘Vrijeme je.’ okupiti sve najvažnije dionike zdravstvenog sustava te ih potaknuti i poduprijeti u provedbi Nacionalnoga strateškog okvira protiv raka, koji je Hrvatski sabor donio prije više od godinu dana. Od 15. prosinca 2020. do danas od posljedica raka je u Hrvatskoj umrlo 15 637 osoba, od kojih je barem 20 % moglo biti spašeno da se NSOPR počeo provoditi kad je i donesen.

– Odbrojavanjem brojčanika željeli smo skrenuti pozornost donositelja odluka na broj umrlih od raka u razdoblju od donošenja NSOPR do danas. Vrijeme je da se pokrenemo i poduzmemo konkretne mjere, jer smo jednu godinu već izgubili.  U samu izradu NSOPR-a bilo je uključeno 18 predstavnika udruga onkoloških pacijenata, pa očekujemo da nas se
aktivno uključi i u praćenje njegove provedbe, a s obzirom na to da nas u kampanji podupiru i saborski zastupnici i Ministarstvo zdravstva, vjerujemo da ćemo to i ostvariti –  istaknuo je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina.

U Hrvatskoj svaki dan od posljedica raka umre 39 osoba, a svake ih godine od raka oboli više od 25 000. Svrha provedbe NSOPR-a je poboljšati zdravlje građana tijekom cijeloga života, smanjiti pojavnost i smrtnost od raka te produljiti i povećati kvalitetu života oboljelih od raka u Republici Hrvatskoj na razinu zapadnoeuropskih država, što je smanjenje od oko 20%, odnosno 2648 manje umrlih osoba u jednoj godini.

– Mi se zauzimamo za to da se pacijentima, bez obzira na to gdje žive, osigura maksimalna
dostupnost onkološke zdravstvene zaštite, što nije bio standard ni prije epidemije. Tema koju smo kao udruge posebno otvorili je kvaliteta života, kojom se bavi i nacionalni strateški okvir. No, mi smatramo da hrvatski građani ne mogu čekati još deset godina da se sustav pokrene. Kad se razbole od raka, ljudi osiromašuju, gube poslove, drastično im se srozava kvaliteta života pa osim borbe za život moraju voditi i borbu za golu egzistenciju – izjavila je predsjednica Udruge Nismo same Ivana Kalogjera.