15. Dan mimoza upozorio na pad broja preventivnih pregleda

Dan mimoza održao se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba, te uz podršku Ministarstva zdravstva i Škole Narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar

Foto: Press materijal

Dan Mimoza i Tjedan borbe protiv raka vrata maternice protekli su u znaku nikad važnije brige za vlastito zdravlje koje je u ovim izazovim vremenima sve teže očuvati.

– Prema izvješćima o učinjenim pregledima kod ginekologa u 2020. godini imamo manje zabilježenih pregleda u odnosu na prijašnja razdoblja. Zabilježeno je više kontakata na daljinu, putem telefona te izdavanja online uputnica. U pandemiji u kojoj se nalazimo zdravstveni sustav pokušao se što prije prilagoditi te su se sve aktivnosti nastojale vratiti u normalnu. Međutim zdravstveni sustav i dalje je usmjeren na prevenciju i liječenje covida- 19 – istaknula je Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Najnovija istraživanja u svijetu pokazuju da će odgode u dijagnozi i liječenju raka tijekom 12 mjeseci povećati stope smrtnosti i do 20% te tako rezultirati s više od 6000 smrti koje se mogu izbjeći.

– Predviđa se da će jedna od posljedica Covid – 19 pandemije u svijetu nažalost biti i porast smrtnosti od onkoloških bolesti. Mogući razlozi su odgođeno postavljanje dijagnoze ili produljeni tijek liječenja zbog preopterećenosti zdravstvenog sustava. Zbog toga moramo upravo sada još i više podizati svijest u javnosti o važnosti preventivnih pregleda – istaknula je Irena Barišić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije.

Rak vrata maternice u Hrvatskoj godišnje odnese oko 120 života od kojih čak 37% čine žene mlađe od 60 godina. Hrvatska se tako po stopi preživljavanja nalazi na lošem 20. mjestu od ukuno 28. europskih zemalja. Kako u budućnosti ne bismo bilježili crnije brojke, Hrvatska liga protiv raka kontinuirano sudjeluje u poticanju što bolje provedbe programa prevencije ove bolesti koja se u većini slučajeva na vrijeme može spriječiti i uspješno liječiti.

– U narednoj godini svakako bismo se trebali fokusirati na osnaživanje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice. U ruralnim područjima potrebno je osigurati zdravstveni kadar koji će omogućiti preventivne preglede svim ženama. Time bi se osiguralo da ženama bude dostupna zdravstvena zaštita koja im je zagarantirana ustavom i pravom na zdravstvenu zaštitu, odnosno na preventivne programe za rano otkrivanje karcinoma – istaknula je Neda Ferenčić Vrban, dr.med., glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka.