Vodikom do čistog zraka

FOTO: OTV

Vozačima je kod alternativnih goriva za automobile najveća briga doseg vozila nakon jednog punjenja. Razvojem novih tehnologija i motora koje pokreće vodik, osiguran je veći broj kilometara koji se prelazi u jednom punjenju, a u planu je i razvoj mreže punionica.

Automobili na vodik eliminiraju ekološki problem ispušnih plinova, pa je njihovo korištenje vrlo dobar način da se očuva priroda i kvaliteta zraka.

Mreža punionica u Hrvatskoj još uvijek je nedovoljno razvijena, ali njena izgradnja planira se u narednim godinama.

Automobili nisu jedina vozila koja mogu koristiti vodik kao gorivo, pa se uvođenje vodika kao glavnog energenta planira posebno za željeznički promet.

Državni tajnik također je istaknuo kako je zelena energetska tranzicija prioritet, pogotovo kada se radi o javnom prijevozu.

Korištenjem nepovratnih sredstava iz fondova Europske unije planira se razvoj potrebne infrastrukture kako bi Hrvatska imala potpuno zeleni promet, a dugoročno i bolju kvalitetu zraka bez ispušnih plinova.

Korištenjem vodika u prometu, omogućit će se neovisnost o fosilnim gorivima koji su najveći uzrok zagađenja, a s krajnjim ciljem čišćih, tiših i zdravijih urbanih i ruralnih sredina.