Vijećnici Gradske četvrti Trnje traže poništenje natječaja za davanje u zakup dijela sportske građevine na Vrbiku

Društveni dom Vrbik građen je sredstvima samodoprinosa građana Trnja još 60-ih godina prošloga stoljeća, a ukidanjem mjesnih zajedica postao je vlasništvo Grada Zagreba. Vijeće mjesnog odbora Vrbik kao i građani još od 2009. godine od gradonačelnika traže povrat Doma na uporabu i korištenje građanima

Dio Društvenog doma Vrbik vraćen je građanima 2012. godine, no prošlog je mjeseca provedena prisilna ovrha ilegalnim korisnicima velike dvorane Društvenog doma koji se proteže na gotovo 500 metara kvadratnih. Iako su vijećnici očekivali da će gradonačelnik Bandić postupiti po svom obećanju i vratiti Društveni dom građanima, uslijedio je šok.

– Iznenadila nas je objava na web stranicama Grada Zagreba da je Grad raspisao natječaj za davanje u zakup te površine. Dolazimo u varijantu da netko očito u Gradskoj upravi ne radi svoj posao, a mogu čak vjerovati da gradonačelnik Bandić nije upoznat s time jer 25. travnja 2016. godine kada je obilazio donesena je i ta odluka da će se vratiti ostatak Društvenog doma na korištenje upravo Mjesnom odboru Vrbik kada se deložiraju ilegalni korisnici – istaknuo je vijećnik Vijeća gradske četvrti Trnje Pero Kovačević.

Priča se, ističe Kovačević, ponavlja kao u slučaju gradnje nebodera na križanju Vukovarske i Fausta Vrančića, bez znanja Gradske četvrti i Mjesnog odbora. Predsjednik Vijeća gradske četvrti Trnje Mato Bartoluci smatra kako bi ovaj objekt trebao prvenstveno imati sportsku funkciju za više korisnika da bi se prostor racionalnije koristio, no tvrdi kako u ovom slučaju nije potrebno mišljenje Gradske četvrti.

– Mislim da nas nisu ni trebali upitati što se tiče zakonskih i drugih okvira, jer to je konačno imovina kojom gospodari Grad Zagreb, stoga ne mislim da je tu bilo što povrijeđeno. Druga je stvar što mi kao vijećnici Gradske četvrti Trnje smatramo da bi trebali dati svoje mišljenje o tome, odnosno iskazati širi interes građana – rekao je predsjednik Vijeća gradske četvrti Trnje Mato Bartoluci.

– Vjerujemo da naši građani žele da se ovaj objekt koristi za njihov interes. Imamo puno udruga u Gradskoj četvrti Trnje, mi ćemo dati sve da se one jave i koriste prostor, ali ne da jedna osoba ili jedan klub koristi cijeli onaj prostor i na njemu zarađuje – izjavio je član Vijeća gradske četvrti Trnje Rudolf Ristovnik.

S 11 glasova za, te 2 suzdržana, vijećnici su donijeli zaključak o poništenju natječaja i time su jasno dali do znanja kako žele da se velika dvorana vrati na korištenje Mjesnom odboru Vrbik za sportske i druge sadržaje.