PETA ZONA: Hoćemo li plaćati parking ispred svojih zgrada?

 

Uskoro bi se u Zagrebu osim četiri postojeće, mogla uvesti i nova zona naplate parkiranja. Riječ je o zoni naplate za stanare od Rudeša do Jelkovca po, kako iz Grada Zagreba kažu, simboličnim cijenama od 75 lipa za sat do 10 kuna za mjesečnu kartu. Gradski zastupnik Tomislav Stojak, koji je i sam stanovnik Rudeša, tvrdi kako građane nitko ništa nije pitao.

– Zbilja smatram da je to jedan izuzetno nepravedan prijedlog odluke koji nije utemeljen ni na jednom kriteriju ni argumentu, osim punjenja gradskog proračuna. Kada vi u kvartu kao što je Rudeš, namjeravate uvesti građanima naplatu parkiranja koja ovdje nikada nije postojala, onda ja opravdano pitam koga su gradonačelnik i Zagreb parking uopće pitali? Mene su odmah jučer prijatelji i susjedi iz kvarta počeli zvati i pitati hoće li im Bandić naplaćivati i parking u dvorištima – ističe Stojak.

Ovaj prijedlog bi se na sjednici Gradske skupštine mogao naći već u travnju, a gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, s druge strane, ističe kako se bez suglasnosti građana ništa neće mijenjati.

– Radimo ispitivanje s građanima i ako dobijemo pozitivan feedback, napravit ćemo to. Nećemo ništa lomiti preko koljena. Mi ni u jednoj zoni nismo uveli parkiranje, a da se nismo konzultirali s građanima. Nije intencija gradonačelnika da kažnjava svoje sugrađane, ali je intencija da svi građani plaćaju približno jednako u svojoj zoni – navodi Bandić.

Uz izgradnju nove zone parkinga pojavljuje se i potreba za kupnjom novih parkirnih automata i zapošljavanjem djelatnika, o čemu se iz gradskog ureda za sada nisu izjasnili.