Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora sve prisutnija na društvenim mrežama

Kako informacije o asflatiranju neke ulice ili uređenju parka nisu atraktivne medijima u tolikoj mjeri da bi građani mogli pravodobno i redovito dobiti informacije, društvene mreže postale su poligon na kojem organi mjesne samouprave građane izvještavaju upravo o tim temama, neki u većoj, neki u manjoj mjeri

Društvene mreže postale su u novom dobu za mnoge aktere primarni kanal komunikacije. Društvene mreže u velikoj mjeri za komunikaciju s građanima koriste i vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti u Gradu Zagrebu. Kako informacije o asflatiranju neke ulice ili uređenju parka nisu atraktivne medijima u tolikoj mjeri da bi građani mogli pravodobno i redovito dobiti informacije, društvene mreže postale su poligon na kojem organi mjesne samouprave građane izvještavaju upravo o tim temama, neki u većoj, neki u manjoj mjeri.

Graska četvrt Trešnjevka primjerice, na društvenoj mreži Facebook, na svojoj stranici, građane redovito izvještava o informacijama koje bi im mogle biti važne, upućuje građane na određene adrese na koje mogu uputiti određene zahtjeve, te građane informira o važnim akcijama koje se provode na području Trešnjevke.

PrtSc Facebook

 

Gradska četvrt Stenjevec također ima svoju stranicu na Facebooku gdje građane redovito izvještava o kulturnim i sportskim događanjima na području gradske četvrti Stenjevec. Građane informiraju i o edukativnim projektima i tečajevima koji se organiziraju u mjesnim odborima ili prostorima gradske četvrti.

PrtSc Facebook

Gradska četvrt Brezovica putem društvenih mreža građane poziva na javne tribine i sastanke na kojima raspravljaju o problemima te gradske četvrti i informiraju građane o njihovim pravima i daljnjim koracima koji će se poduzeti. Također, na svojo stranici dijele različite informacije- od promoviranja raznih kulturno-sportskih događanja, do dijeljenja informacija o nestalom psu na području četvrti i slično.

PrtSc Facebook

Na stranici gradske četvrti Gornji Grad- Medveščak i sami građani redovito objavljuju informacije. Pa tako na stranici možemo pronaći objave građane koji organiziraju različita druženja i izlete, nude različite usluge za stanovnike ove gradske četvrti, ali možemo pronaći i informacije građana koji su u kvartu primjetili neke nedostatke, pa ovim putem podižu svijest o tim problemima i apeliraju da se oni riješe. U raspravu se ovdje nerijetko uključuju u sami vijećnici Vijeća gradske četvrti Gornji grad Medveščak, pa tako građani mogu i na ovaj način komunicirati sa svojim vijećem gradske četvrti.

PrtSc Facebook

I stranica Gradske četvrti Trnje služi kao mjesto druženja građana Trnja, pa se ondje nerijetko mogu pronaći zanimljive objave o samim stanovnicima Trnja, akcije i nuđenje usluga na području Trnja, ali isto tako građani putem ove stranice dijele i negativnosti koje vide u kvartu poput lokacija s glomaznim otpadom, rupe na cesti ili nedostatka prometnih znakova.

Vijeće gradske četvrti Donja Dubrava na Facebook stranice građane poziva na razna kulturno-umjetnička druženja i dijeli važne informacije o događanjima u ovoj gradskoj četvrti. Građane informiraju o aktivnostima koje provode, ali i promoviraju svoje djelovanje u medijima.

PrtSc Facebook

I mjesni odbori u Gradu Zagrebu vrlo su aktivni na društvenim mrežama.

Mjesni odbor Utrine na svojim stranicama na društvenim mrežama građane redovito izvještava o zaključcima s održanih sjednica Vijeća mjesnog odbora i informira ih o odlukama koje su donijeli. Građani na stranicama također prijavljuju probleme koje uoče u kvartu, poput naslaga mokrog lišća, a mjesni odbor redovito odgovara na njihova pitanja i na taj način komunicira građanima.

PrtSc Facebook

Mjesni odbor Sesvetski Kraljevec također veliku pažnju posvećuju komunikaciji s građanima i redovito ih na svojoj stranici na društvenim mrežama izvještava o zaključcima s održanih sjednica Vijeća. Građani putem ove stranice direktno komuniciraju s vijećnicima i na taj su način i sami vijećnici bolje upoznati s problemima koji muče stanovnike ovog mjesnog odbora.

PrtSc Facebook

-Društvene mreže postale su jedan od glavnih alata s kojim možemo komunicirati s građanima i informirati ih o aktivnostima koje se provode. Građani često nisu u mogućnosti doći u terminima u kojima primamo stranke, nisu u mogućnosti doći na sve sjednice vijeća mjesnog odbora, pa ih mi o tome izvještavamo putem društvenih mreža. Pokazale su se kao izvrsna platforma za razmjenu mišljenja i komunikaciju s građanima. Nadam se da ćemo na taj način postati prepoznatljiviji građanima i u punini ispunjavati svoju svrhu- složni su vijećnici nekoliko mjesnih odbora.

Česte kritike o slaboj prepoznatljivosti mjesnih odbora i gradskih četvrti među građanima mogu se utišati upravo prisustvom na društvenim mrežama- mjestu gdje građani provode sve više vremena. Ovo je i apel onim mjesnih odborima i gradskim četvrtima da uz razne druge aktivnosti, aktivnost na društvenim mrežama može biti samo jedan veliki plus u boljoj komunikaciji s građanima.

* članak napisan uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama