Zaprešić je nositelj titule „Grad prijatelj djece“

Zaprešić je na svečanoj sjednici Središnjeg koordinacijskog odbora Saveza društava Naša djeca dobio titulu "Grad prijatelj djece".

Rezultat je to zajedničkog rada djece i zajednice, od vrtića i škola, zdravstvenih ustanova, institucija za prevenciju, udruga te Grada Zaprešića kao krovne institucije s kapitalnim ulaganjima i koordinacijom.

Odluka o dodjeli počasnog naziva donesena je na sjednici održanoj 28. studenog na temelju izvještaja Prosudbene komisije i provedene rasprave Koordinacijskog odbora.

Na svečanoj je sjednici Grad Zaprešić dobio i Povelju za uspješno provedenu Naj akciju 2022 pod nazivom Likovni natječaj „Dječja radost“.

Izvještaj o izvidu koji je obavljen u Zaprešiću posebice ističe kako je čak 40,65% ukupnog Gradskog proračuna za 2022. godinu čini „Dječji proračun“ u iznosu od 92.665.050 kn.Neka od kapitalnih ulaganja unazad samo nekoliko godina su izgradnja velike sportske dvorane OŠ Antuna Augustinčića, gradnja novog objekta dječjeg vrtića te gradnja Centra mii atletike, a započela je i obnova zgrade POUZ-a koje će biti mjesto za kulturu, ali i glazbenu školu. Uz to izgrađen je novi skate park na Zajarkima, nova atletska staza na sportskim terenima OŠ Ljudevita Gaja, završena je cjelovita obnova dječjeg parka u Ulici Baltazara Adama Krčelića, obnovljene su i dograđene zgrade vrtića i škola.

Redovito se iz Proračuna financiraju učeničke i studentske stipendije, nagrađivanje najboljih, besplatni radni materijali. Valja napomenuti kako nije rasla cijena vrtića i sva djeca s oba zaposlena roditelja imaju svoje mjesto u vrtiću. Tu su i brojne radionice i događanja, Sajam izvanškolskih aktivnosti, a potpisan je i novi ugovor Grada i zaposlenika u vrtićima koji je pozitivni iskorak na razini materijalnih prava zaposlenika.

Grad vodi brigu i o najranjivijoj skupini djece te je tako prvi grad u Hrvatskoj koji je otvorio razredni odjel za obrazovanje djece s poremećajem iz spektra autizma, a danas ima dvije takve skupine. Uz to, u zaprešićkim su školama i pomoćnici u nastavi kako bi obrazovanje djeci s teškoćama bilo što lakše, ugodnije i prilagođenije.

ČLANAK NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.