Udruga roditelja u akciji organizirala još jedan besplatan pregled autosjedalica

Savjetnice o autosjedalicama udruge Roditelji u akciji ponovo organiziraju besplatne preglede autosjedalica nakon duže pauze zbog epidemioloških razloga

FOTO: Press materijal

Proteklog vikenda pregledano je 15 autosjedalica koje su sve bile ispravno postavljene u automobile međutim kod 5 djece primjećeno je nepravilno vezanje djece. Savjetnice su uputile roditelje kako pravilno vezati djecu, ispravile nedostatke te dale savjete kako održavati pravilno vezanje u budućem razdoblju.

Savjetnice o autosjedalicama poručuju da pregled prvenstveno služi roditeljima za provjeru jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 %, no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koje volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Na upit roditeljima koje su dobre strane pregleda autosjedalica odgovorili su:

Potvrda da je dobro postavljanje sjedalica i dodatni savjeti.

Podizanje razine informiranosti o sigurnosti djeteta, pogotovo nama koji su prvi put roditelji.

Kvalitetan pristup koji nije vođen interesom prodaje nego poboljsanjem sigurnosti.

Nove informacije, pristupačnost savjetnica.

Svi moji problemi su riješeni.

Za loše strane pregleda, roditelji ističu da ih nema osim što bi se trebali organizirati češće. Udruga Roda nastojat će odgovoriti češćim pregledima u narednom razdoblju.