Energetski obnovljena zgrada OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu

Završene radove na 15,2 milijuna kuna vrijednoj energetskoj obnovi Osnovne škole Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu obišao je danas župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Ugovorena sredstva za obnovu u iznosu od 4,8 milijuna kuna, osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je Zagrebačka županija, osnivač škole, osigurala 10,4 milijuna kuna

FOTO: Dražen Kopač. press materijal

Nakon obnove škola može računati na godišnju uštedu od 118 000 kuna na računu za grijanje, što je ušteda od čak 70% u odnosu na prijašnje stanje. Godišnja ušteda primarne energije iznosit će 74%, dok će se emisija štetnih stakleničkih plinova smanjiti za gotovo 72%. Zgrada će iz energetskog razreda „D“ prijeći u energetski razred „B“, a ono što je najvažnije za učenike i osoblje škole – energetskom je obnovom bitno povećana udobnost boravka u zgradi.

– Ovo je četvrta škola čija je energetska obnova sufinancirana sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoja, a gdje je nositelj projekta bila Zagrebačka županija. Uz OŠ Stjepana Basaričeka, europskim i novcem Zagrebačke županije obnovljen je kompleks zgrada velikogoričkih srednjih škola, Srednja škola Vrbovec i Područna škola Rakov Potok – rekao je župan Kožić nadodavši da je unatoč koronakrizi Županija nastavila s intenzivnom gradnjom škola i sportskih dvorana čija vrijednost premašuje 140 milijuna kuna.

– Radi se o jedinoj školi u našem gradu koja zadovoljava sve uvjete za održavanje jednosmjenske nastave te je zaslužila jednu ovakvu opsežnu obnovu – rekao je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš pohvalivši dosadašnju partnersku suradnju Grada i Županije na brojnim projektima kojima se zajedničkim snagama poboljšavaju uvjeti života u Ivanić-Gradu.

Vlatka Koletić, ravnateljica OŠ Stjepana Basaričeka koju godišnje pohađa više od 300 učenika te 90-ak učenika glazbene škole, istaknula je da će energetska obnova puno značiti kod uštede energije, ali i da će sada boravak u školi biti puno ugodniji.