Učenici OŠ Ljube Babića saznali kako spasiti život

Autor: Gorana Banjeglav 2/11/2014 17:01

U slučaju munja i gromova, poplava i požara možete vikati u pomoć, no pomoć će puno prije doći ako nazovete 112. Ovu vrijednu lekciju naučili su učenici Osnovne škole Ljubo Babić iz Jastrebarskog, koji su obišli Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, upoznali operatere koje se javljaju na pozive u pomoć, ali i one koji ponekad žrtvuju svoje živote da spase tuđe.Iako je ovaj susret s vatrogascem bi zabavan, situacije u kojima oni interveniraju nisu ni najmanje zabavne. Jedna od njih je požar.

– Što treba? Kleknuti na pod i otpuzati do prozora. Ne smijete skočiti kroz prozor, nego ga otvoriti i vikati ‘upomoć’. Usput taj dim izlazi van i moći ćete disati dok ne dođe pomoć i spasi vas. Netko će od prolaznika vidjeti da vičete i pozvat će vatrogasce, koji će vas spasiti – ispričao je Nenad Prpić iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Vatrogasce će zvati i za poplava i manjih potresa, dok će u slučaju razornih potresa pomoć pružaju psi tragači. Jedan od njih uskoro će postati Onna.

– Dobila je ime po jednom talijanskom gradu koji je prije pet godina stradao u potresu – rekao je Tomislav Marević iz Udruge za obuku potražnih pasa.

A u slučaju da se izgube ili dožive nesreće na planini, u pomoć će im priskočiti gorska služba spašavanja.

– Gorski spašavatelji rade na područjima na koje ne može doći neka druga služba, jer trebaju svladati neku stijenu, rupu, jamu, kanjon ili šumu u koju ne može doći liječnik – pojasnila je Ana Bakšić iz Hrvatske gorske službe spašavanja.

A kako bio im prava pomoć došla na vrijeme, bitno je da u ključnom trenutku ne paničare.

– Morate reći zovem zbog toga i toga, nalazim se tamo i tamo i onda će vam striček dati određene upute ili vas prespojiti na neku od žurnih službi da razgovarate direktno s liječnikom ako vam treba hitna medicinska pomoć ili nešto slično – pojasnio je Pavao Britvić iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Broj 112 u 2013. godini okrenut je 2.904.298 puta, a od toga je 6.021 poziv bio na nekom stranom jeziku.