FOTO: Ivanić poplavljen zbog zatrpanog kanala

Autor: Maja Jurišić 2/11/2014 17:02

Zbog loše rekonstrukcije državne ceste D43 cijelom Ivanić Gradu prijeti poplava, rekao nam je Miroslav Ranogajec, jedan od stanovnika toga grada kojemu je voda već poplavila cijelo dvorište i gospodarske zgrade.

-.-Miroslav Ranogajec-.-– Cijeloga dana ispumpavamo vodu, ali bez većeg uspjeha. I vatrogasci su tu od podneva, ali i kiša neprestano pada tako da je situacija poprilično loša – rekao nam je Ranogajec.

Ovakva situacija, dodaje, mogla se izbjeći da su Hrvatske ceste kod obnove spomenute prometnice poslušale upozorenja građana da ne zatrpavaju odvodni kanal koji je tamo s ciljem iskopan ’90-ih godina prošlog stoljeća.

– U ’90. smo imali stalno problema s poplavama na ovom području, no to je riješeno s tim kanalom. Kada je 2012. godine krenula rekonstrukcija ceste, upozorili smo da bi se kod većeg snijega ili kiše moglo dogoditi ovo što se danas događa, ako nam zatrpaju kanal. Sada je situacija takva da je voda ušla u gotovo sva dvorišta od naplatnih kućica prema Ivaniću i pitanje je trenutka, ako se ovakvo vrijeme nastavi, kada će biti i cijeli grad poplavljen – ističe Ranogajec.

Kako doznajemo, riječ je o poprilično gusto naseljenom području čiji stanovnici cijeloga dana pokušavaju spasiti bijelu tehniku i ostale uređaje koje su držali u dvorišnim zgradama, a koje su sada već nekoliko centimetara pod vodom. Poplavljena područja obišao je i ivanićki gradonačelnik, Javor Bojan Leš, no malo toga se može učiniti sada dok kiša još neumorno pada.

– Trebalo se na to misliti prije. Mi smo sve upozoravali, ali nas građane nitko nije htio slušati. Jedino što nam ostaje je nadati se da situacija neće biti još i gora i da će nakon ovoga danas ponovno prokopati neki kanal – zaključio je Ranogajec.

Kako doznajemo, pod vodom je i Dugo Selo, a građani strahuju da je pred njima besana noć.

FOTOGRAFIJE IZ IVANIĆA POGLEDAJTE OVDJE