U školama Zagrebačke županije radit će medijatori

Autor: Gorana Banjeglav 2/11/2014 17:17

Kako bi se smanjila pojava nasilja u školama, u školama Zagrebačke županije počet će raditi medijatori. Njih 40-ak prošlo je napredni seminar iz medijacije, a riječ je o nastavnicima i stručnjacima koji rade s djecom i mladima.

– Medijatori su osobe koje su educirane, koje imaju razvijene komunikacijske vještine i koje razumiju proces medijacije. Razumijevanje procesa medijacije znači shvatiti da je to drugačiji pogled na sukob u kojem nema pobjednika i da svaki sukob može završiti tako da obje strane budu zadovoljne – rekla je Eli Pjaca Plavšić iz Foruma za slobodu odgoja.

– Sviđa mi se taj način komunikacije, sviđa mi se sama ideja rješavanja sukoba na nenasilan način, da se sugovornika aktivno sluša i uvažava te da ga se pokuša razumjeti – pojasnila je medijatorica Ines Grubić iz Srednje škole Jastrebarsko.

S radom medijatora upoznali su se Učenici Osnovne škole Klinča Sela, kojima se sviđa ideja da netko smiruje njihove sukobe.

– Medijacija je razgovor u kojem medijator pomaže sukobljenima u komunikaciji na način da ne daje rješenje već ih upućuje na to kako je tko mogao postupiti – pojasnila nam je Loreta, učenica Osnovne škole Klinča Sela.

Osim učenika, medijaciju su pozdravili i nastavnici i vodstvo škola.

– Stav škola je odličan, posebno škola koje su se okušale i osnovale klubove mladih medijatora u kojima djeca rješavaju sukobe na razini škole, kao i one škole koje su medijaciju uvele kao izvannastavnu aktivnost – pojasnila je Pjaca Plavšić.

U projekt Medijacija u školi – prevencija nasilja među djecom i mladima 2013. godine uključila se Zagrebačka županija.

– Važno je uvijek raditi na prevenciji. Mi kao županija smo zainteresirani da u tom dijelu participiramo u školama. Zahvaljujem se i učiteljima i profesorima te želimo da se škole čim više otvore nevladinom sektoru kako bi u tom dijelu prevencije mogli što više napraviti – istaknuo je Rudolf Vujević, zamjenik župana Zagrebačke županije.