U petak počinje Pedalafest – festival posvećen kulturi gradskog bicikliranja

Pedalafest traje sve do nedjelje, 27. svibnja, u Art Parku, uz brojne radionice i izložbe na otvorenome, ciklokino i cikloalku - alku voženu na kultnom poniju. Ulaz na sva događanja je besplatan

Foto: Luka Tomac, Kritična masa, press materijal

Raznovrsni program sastoji SE od konferencijskog i zabavnog dijela. U petak se, od 11 do 14 sati na adresi Ilica 124, u suradnji s festivalom Projekt Ilica: Q’ART, održava konferencija o potencijalima integriranog javnog prijevoza u Zagrebu. Naime, 2018. godina je godina multimodalnosti, odnosno mogućnosti da se građani svakodnevno koriste različitim oblicima prijevoza, od vlaka i tramvaja, do bicikliranja i pješačenja.

– U Zagrebu smo još uvijek suočeni s nepovezanošću prigradskog vlaka i tramvaja, a povezivanje gradskog prijevoza s javnim biciklima u jedinstvenu tarifnu uniju budućnost je urbane mobilnosti koju tek trebamo dostići – objasnila je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

U 18 sati svečano će se otvoriti Pedalafest u Art parku, koje će uveličati ženski etno-zbor Čipkice i gosti. Najzanimljiviji događaj večeri bit će ciklokino – kino u kojem je struja potrebna za projekciju proizvedena okretanjem pedala. Prikazat će se animirani film ‘Les Triplettes de Belville’, u suradnji s Animafestom i Francuskim Institutom.

Ipak, središnji događaj Pedalafesta je u subotu, 26. svibnja, a to je kritična masa, odnosno biciklistička vožnja kroz grad kojom se želi pokazati brojnost onih građana i građanki koji bicikl koriste kao svakodnevno prijevozno sredstvo.

– Kritičnom masom želimo poručiti da je vrijeme za izgradnju planirane, povezane, kvalitetne, smislene i sigurne biciklističke infrastrukture, odvojene i od pješačkog i od motoriziranog prometa. Uz nekoliko pohvalnih primjera, dosadašnja praksa gradnje biciklističkih staza uglavnom se svofi na iscrtavanje linija po nogostupima, pritom ostavljajući svu komociju automobilima. Budućnost visoke kvalitete života u gradu, pogotovo u centru, je smanjenje broja automobila i povećanje korištenja održivih oblika kretanja, odnosno javnog gradskog prijevoza, bicikliranja i pješačenja – napomenuli su iz Sindikata biciklista.

Okupljanje za kritičnu masu je u subotu, 26. svibnja u 17:30 sati ispred muzeja Mimara. Vožnja završava u Vintage Industrial Baru u Savskoj, gdje se nastavlja pravi mali glazbeni festival uz bendove MARKIZ, Nan De Ska te DJ-e Oli Dobolli i Goulash Disko. Također, najavljen je veliki glazbeni gost iznenađenja, koji će biti otkriven tek na početku kritične mase.

Pedalafest traje sve do nedjelje, 27. svibnja, u Art Parku, uz brojne radionice i izložbe na otvorenome, ciklokino i cikloalku – alku voženu na kultnom poniju.

Ulaz na sva događanja je besplatan.