U ateljeu Tetiane Maslyk

Ukrajinska slikarica Tetiana Maslyk otvorila nam je svoj atelje u Narodnom sveučilištu Sesvete. Glavni uzori su joj španjolski slikar Salvador Dali i umjetnički pokret impresionizam.

Tetiana Maslyk, slikarica: “Ja sam u Hrvatsku stigla prije godinu dana i to upravo radi rata. Bilo je jako teško opet primiti se slikarstva i neko vrijeme uopće nisam mogla slikati, imala sam i problem s prostorijom za slikanje jer stan koji su nam dali ljudi iz Vukovara u njemu nisam mogla slikati jer nas tamo živi četvero i odlučila sam da moram nastaviti s radom pa sam potražila prostor i slučajno došla u ovaj kulturnu centar i jako sam zahvalna Hrvatima jer su mi dali mogućnost za rad.”

Jedan dan je došla u kulturni centar Narodno sveučilište Sesvete te joj je ravnateljica Vjekoslava ponudila prostoriju koju je pretvorila u svoj atelijer u kojem radi već godinu dana.

Tetiana Maslyk, slikarica: “Ja sam iz Kijeva i dolazim iz umjetničke obitelji, slikam od malena ne sjećam se perioda u kojemu nisam slikala to je meni bilo nešto sasvim prirodno. Iako sam završila arhitekturu, život me uvijek vraćao na slikarstvo. “

Ravnateljica Narodnog sveučilišta Sesvete Vjekoslava Damjanović prisjetila se prvog susreta s Tetianom Maslyk.

Vjekoslava Damjanović, ravnateljica Narodnog sveučilišta Sesvete: “Tetiana je jedan dan stigla kod nas na sveučilište, predstavila se i rekla da dolazi iz Ukrajine i da želi raditi bilo što, bila je jako skromna. Ponudila se da čisti, da radi s djecom na likovnoj radionici…Tako samo nakon razgovora s njom razmislili, možemo li joj ponuditi neki prostor. “

Sudjeluje u umjetničkim simpozijima, likovnim kolonijama te je imala priliku raditi scenografiju za jednu plesnu skupinu u Zagrebu. A u Narodnom sveučilištu Sesvete držala je i umjetničke radionice za djecu.

Tetiana Maslyk, slikarica: “Većina slika klasično, akrilno platno i to mi je postalo jednostavno jer ulje traži puno vremena radi sušenja i tehnike, a akril je jednostavniji i izgleda prekrasno, i mogu svoje osjećaje prepričati na platnu. “

Njezina kćer Sofia došla je s njom u Zagreb nakon što je počeo rat te se bavi fotografijom i filmom. Njezin muž Anton Maslyk je kipar, a trenutačno je u ukrajinskoj vojsci te sudjeluje u obrani zemlje od ruske agresije.

Tetiana Maslyk, slikarica:Cijeli život od rane mladosti i on je u umjetničkim školama, na kraju je upisao akademiju, njegovi radovi su poznati i prodani su diljem svijeta. I naša kći je pokazala umjetnički talent, bavi se fotografijom.”

U galeriji ZIP Sesvete nedavno je predstavljena izložba KRHOTINE STAKLA – SJEĆANJA”, IZLOŽBA SLIKA TETIANE MASLYK, a 30. rujna održat će izložbu u sklopu Dana ukrajinske kulture.

Tetiana Maslyk, slikarica: “Suradnja s Ukrajinskom udrugom Kobzar, Slavka Burda poznajemo od ranije i puno pomaže Ukrajincima, posebno u umjetničkom području i zahvalna sam mu. Na kraju smo odlučili napraviti obiteljsku izložbu tako da će se moći vidjeti slike, fotografije i kipovi od cijele naše obitelji i nadam se da će posjetitelji uživati u izložbi. “

Bogat program Dana ukrajinske kulture u Zagrebu uključuje prezentaciju knjige, polaganje cvijeća kod spomenika Tarasu Ševčenku, otvorenje izložbe obitelji Maslyk, koncert ukrajinske glazbe, božansku liturgiju te brojne druge kulturne aktivnosti.

OVAJ ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.