Štampar u tvom kvartu – Volovčica

Započeo je novi ciklus sajmova zdravlja. Svaki vikend na jednom zagrebačkom trgu građani se mogu informirati na javnozdravstvenim štandova u sklopu Sajma zdravlja: Štampar u tvom kvartu. Prošli vikend Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu održao se u kvartu Peščenica, na Tržnici Volovčica.

Majma Marić Bajs, liječnica: “Pokrivamo širok dijapazon djelatnosti kao što ih provodimo u samom nastavnom zavodu. Također surađujemo i s Domom zdravlja Zagreb – Istok, gdje naši građani mogu izvaditi i odrediti razinu šećera krvi i izmjeriti krvni tlak. Posebno bi naglasila naš prvi štand koji glasi ovako: „Vježbaj i jedi pravo, stari zdravo“. Naglasak je na pravilnoj tjelesnoj aktivnosti, pravilnoj prehrani, na umjerenosti koja pridonosi jednom cijelom holističkom pogledu na zdravlje. Umjerenost koja dominira jednom životnom mindsetu.”

Brojna istraživanja govore da naši građani dominantno obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti. Rizični faktori su povišeni krvni tlak, neredovito vježbanje i nepravilan prehrana.

Maja Marić Bajs, liječnica:“Treba započeti s onim osnovnim i uvesti jedan redoviti obrazac ponašanja u naš život. Znači započeti s pravilnom prehranom, s jutarnjim obrokom. Svakako treba izbaciti kasne večernje nepotrebne i nezdrave obroke. Prehrana treba biti šarolika, a tjelesna aktivnost bi trebala biti od nečeg uobičajenog. Započeti s hodanjem. Hodanjem do radnog mjesta, hodanjem do škole, hodanjem do određene izvanškolske aktivnosti, a ne sjesti u automobil i odvesti dijete. Sve primjerom pokazati i starijoj generaciji, kako se može nešto pokrenuti. “

Na štandu broj 3 za naručene osobe bio je osiguran pregled na mobilnom mamografu te je nudio sve dodatne informacije vezane uz Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke te Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. A jedan od štandova posvećen je mentalnom zdravlju.

Isto tako dijelili su upute kako stimulirati mlade da ne konzumiraju alkohol te kako da se odviknu od kockanja.

Tanja Čorić, epidemiologinja: Škola nepušenja kao što i sama riječ kaže “škola”. To je jedan proces i nije jednostavan, treba se prijeviti jer ona traje neko vrijeme i treba poraditi na samom sebi. “

Građani su mogli na licu mjesta izmjeriti razinu glukoze u krvi i krvni tlak.

Kristina Medvedec Ječ, medicinska sestra: “Ako pri ovim mjerenjima detektiramo neke povišene vrijednosti, izvršavamo edukaciju pacijenata, govorimo im o prevenciji o mjerama sprječavanja nastanka komplikacija i na kraju ih još upućujemo  dalje na  dodatnu obradu kod njihovih liječnika opće medicine.” 

Osvrnula se na reakcije građana nakon mjerenja tlaka i šećera u krvi.

Kristina Medvedec Ječ, medicinska sestra: Reakcije građana su pozitivne, neki su šokirani kada im se izmjere veće vrijednosti jer ih nisu očekivali,nekima je to jako korisno jer nemaju ovakve uređaje kod kuće,a ne idu redovno u ordinacije  kod liječnika pa su pozitivno prihvatili ovu inicijativu.”

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Branko Kolarić poručio je kako sljedećih mjesec dana planiraju posjetiti još dva zagrebačka kvarta gdje će također podsjetiti na poznati postulat dr. Andrije Štampara kako je glavno mjesto liječničkog djelovanja tamo gdje ljudi žive, a ne ordinacija.“,

Ovom, kao i brojnim drugim javno zdravstvenim akcijama zdravlje se želi približiti građanima kako bi ih se potaklo na prevenciju bolesti, dok nije prekasno.

OVAJ ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.