Trener Lokomotive: Kakvo namještanje? Čisti smo!

Trener NK Lokomotiva Roy Ferenčina

Autor: Boris Matijašević 12/4/2009 13:51

Priče o klađenju i umiješanosti nogometnih klubova u namještanje rezultata nikako se ne stišavaju. Psihoza kladioničarske afera koja trese cijelu Europu već je neko vrijeme prisutna i u Hrvatskoj. Ništa čudno, rekli bi neki, kad se kao mozak cijele organizacije sumnjiče braća Šapina, Hrvati koji su rođeni i žive u Njemačkoj.

-.-Jurica Galoic/PIXSELL-.-Što se tiče namještanja utakmica u Prvoj HNL, prvo se spominjalo 14 utakmica. Zatim je knjiga spala na samo jedno slovo, utakmicu Zadar – Hajduk (0:3), da bi se odjednom u kontekstu namještanja utakmica pojavilo i ime NK Lokomotive. Trener ‘lokosa’ Roy Ferenčina decidirano odbacuje bilo kakve primisli o namještanju utakmica.

– Ma to su gluposti, kaj drugo da vam kažem. Uopće mi nije jasno kako se ime mog kluba našlo u takvim pričama. Očito, nekome nije odgovarao neki naš rezultat pa ju je naprosto izmislio. Ne da sam sto posto, već tisuću posto siguran da nitko od mojih igrača nije sudjelovao u nečemu takvome. Svi moji igrači pravi su profesionalci i jedino čime se bave su treninzi i utakmice – izjavio je trener Lokomotive.

Ferenčina sumnja da je u Hrvatskoj bilo namještanja utakmica, iako, kaže, za nikoga ne može staviti ruku u vatru da je potpuno ‘čist’. Za ‘inkriminiranu’ utakmicu Zadra i Hajduka čuo je samo iz medija. Trener ‘lokosa’ i dugogodišnji igrač iz vlastitog iskustva misli da je namještanje nogometne utakmice vrlo složen zadatak.

– Mislim da se ne može ‘naštimati’ utakmicu na način da kupiš jednog ili dva igrača. Trebalo bi ih angažirati više a to je malo teže izvedivo, jer je veća mogućnost da se netko ‘izlaje’.  O.K., kad si domaćin možda možeš nešto dogovoriti sa sucem, ali po meni, sve to spada u kategoriju rekla-kazala. Ponavljam, sumnjam da u našem nogometu ima namještanja utakmica. Za moje sam igrače pak potpuno siguran da su ‘čisti’ – završio je trener ‘lokosa’.

Ferenčinu i njegovu momčad sutra očekuje posljednja ovogodišnja prvenstvena utakmica. U goste im na Maksimir dolazi Istra 1961. Uopće ne sumnjamo da će ‘lokosi’ odigrati dobru utakmicu kako bi zatvorili usta svima koji sumnjaju u njihovo sportsko i ljudsko poštenje. Utakmica na maksimirskom stadionu počinje u 15,30