Zoološki vrt gradi nastambu za prvu žirafu

Autor:: Elena Grassi 12/4/2009 13:40

Zagrebački zoološki vrt uskoro će postati bogatiji za još jednu egzotičnu vrstu. Riječ je o žirafi, najvišem živućem sisavcu, koja bi u Maksimir trebala stići kroz iduće dvije godine.-.-Ivan Radović-.-

U tu svrhu izgrađena je i simbolična kasica žirafica koja će biti postavljena u vrtu kako bi svi posjetitelji mogli dati svoj doprinos gradnji što boljeg staništa za ovu zaštićenu vrstu. Žirafa u Maksimir stiže po završetku gradnje adekvatne nastambe s kojom zoološki započinje nakon dovršavanja aktualnog staništa za lavove.

– Nedavno smo dobili još dvije lavice. Paviljon za velike mačke više ne odgovara standardima držanja životinja Eurposkog udruženja zooloških vrtova i akvarija, pa će novi smještaj u kompleksu Afričke savane biti puno prikladniji za životinje i za same posjetitelje. Osim vanjske nastambe za lavove, bit će izgrađen i stjenjak unutar kojeg će se oni odmarati. Svi posjetitelji bit će u mogućnosti promatrati i unutrašnjost nastambe, pa će novo stanište porasti i u edukativnom smislu. Prostor za ove grabežljivce bit će ograđen s nekoliko vrsta barijera, žicom, suhim jarkom i staklom, od kojih će svaka imati dodatnu zaštitnmu mrežu pod električnim naponom – rekla je Davorka Maljković, ravnateljica zoološkog vrta. -.-Ivan Radović-.-

Osim dolaska žirafe i gradnje nastambe za velike mačke, zoološki vrt ima niz manjih projekata koji su dio generalnog plana preuređenja. Tako je u planu izgradnja nove nastambe za deve, morske lavove i medvjede te podizanje krokodila na razinu posjetitelja.

 -U planu je također izgraditi prohodnu nastambu za šišmiše. Želimo ukloniti taj strah kojeg ljudi imaju, i prepustiti im da razbiju mit o zaplitanju šišmiša u kosu. Oni koji bi bili dovoljno hrabri mogli bi se prošetati kroz nastambu – rekla je Maljković.

Projekt koji je u potpunosti gotov, i do realizacije ga dijeli samo lokacijska dozvola jest protubučna ograda.

 -Ograda bi bila tri metra visoka i pokrivala bi cijelu stranu vrta koja je naslonjena na maksimirsku cestu. Imamo velik problem zvučnih udara, koje ne moraju trpiti ni životinje ni posjetitelji. Želimo da vrt bude opuštajuć svima koji ga posjećuju – rekla je ravnateljica zoo-a i dodala kako od ranog jutra, pa do kasnih večernjih sati unutar jednog sata u prosjeku prođe do dvije tisuće automobila.

 Također smo saznali kako je u planu izgradnja dva manja mosta koji bi preusmjerili cirkulaciju posjetitelja i omogućili bolju povezanost paviljona, te organiziranje edukativnih čamaca.