TOP OF THE POPS: Najutjecajniji svećenici Zagreba

Autor:: Kornelija Ivanić 12/8/2009 8:24

Bliski su političarima, poduzetnicima i estradnim zvijezdama, a njihova imena nalaze se, gotovo uvijek, na svim listama najutjecajnih Hrvata. Mijo Gabrić, Juraj Kolarić, Tomislav Ivančić i Jorge Ramos najinfluentnijim su svećenicima u Zagrebu.

-.-Mišo Lišanin,Večernji list/Pixsell-.-MIJO GABRIĆ

Ekonom kojem nikada ne nedostaje projekata

‘Prvi među jednakima’ je Mijo Gabrić, glavni ekonom Kaptola i kontrolor crkvenog novca. Utjecajan je u bankarskim i poduzetničkim krugovima, a javnost je svojedobno zaintrigirao najavom otvaranja restorana u tornju zagrebačke katedrale.

Restoran nikad nije zaživio, ali Gabriću ne nedostaje projekata; za obnovu katedrale organizirao je akciju prikupljanja PET ambalaža. Na glasu kao vrhunski menadžer hrvatske Crkve, Gabriću, dekanu Prebendarskog zbora bila je pripala funkcija voditelja Ureda za povrat imovine.

On i ostalih 10 prebendara od crkve su dobili posjede koje imaju pravo uživati do kraja života. Zagrebačka Nova Ves je ulica u kojoj se nalaze prebendarski posjedi i njihove kurije. Mijo Gabrić živi u kuriji koja nosi ime sv. Mihovil. Prebendari su bogati svećenici. Jedan od najvećih njihovih projekata posljednjih godina su čuveni Prebendarski vrtovi. Vrtove iza svojih kurija ustupili na 99 godina tvrtci Molteh Vladimira Zagorca koja je na tom mjestu trebala graditi poslovno-trgovački prostor.

Glavni ‘krivac’ za taj uspješan projekt navodno je sam Mijo Gabrić. Ipak, nakon što je protiv Zagorca podignuta optužnica, prebendari su s njim raskinuli ugovor. Koncesija je tako dana Hypo banci. Svoj dar za business Gabrić je otkrio prije puno godina. Bio je osnivač i glavni organizator božićnih koncerata u Ciboni.

Tome je sigurno kumovala ljubav prema poduzetništvu, ali i, mnogima nepoznata, njegova ljubav prema glazbi. Kao bogoslov bio je bubnjar grupe Žeteoci koja je među vjernicima svojedobno stekla satus najbolje duhovne grupe. Za Žeteoce je jednu od najpopularnijih pjesama napisao Arsen Dedić. Poduzetni Mijo Gabrić sa svim hrvatskim političarima je u dobrim odnosima.

Osim što on želi biti blizak političkoj eliti, i političari se trude biti s njim u što boljim odnosima. Iako su mu draži oni iz HDZ-a, Gabrić se druži i sa SDP-ovcima. Posebno je blizak zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Povezao ih je Stipe Zeba, Bandićev savjetnik za religijska pitanja.


-.-zaklada-horvatincic.hr-.-JURAJ KOLARIĆ

Svoje prijatelje poličare nerijetko ugosti u podrumu svoje kurije

Uz Miju Gabrića, još jedan prebendar ima veliki utjecaj na društveno-politički život Zagreba. Riječ je o Juraju Kolariću, predstojniku Ureda za kulturna dobra Zagrebačke katedrale.

On je jedan od najzaslužnijih što se Papinska nuncijatura nalazi na Ksaveru, jednom od najljepših dijelova Zagreba. Prebendari su, naime, papi poklonili svoje zemljište. Ključeve nuncijata papi Ivanu Pavlu II uručio je sam Juraj Kolarić kojeg je predsjednik Stipe Mesić odlikovao je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobit doprinos promicanju moralnih društvenih vrijednosti.

Odlikovanje je, objasnio je Mesić, dobio zbog svog dugogodišnjeg, ekumenskog i znanstvenog rada. Kolarić je redovni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i teološki stručnjak za interkonfesionalne odnose i ekumenizam.

Predaje i vodi postdiplomske studije u Njemačkoj, papinskom zavodu Georgianumu, Hrvatskim studijima i Filozofsko-teološkom fakultetu Družbe Isusove. Uz sve svoje dnevne obveze, Kolarić uvijek nađe vremena za društvo. On je svećenik koji jako voli prijateljevati.

Ne taji da je dobar sa političarima. U podrumu svoje kurije sv. Magdalene često prima goste, a u spomenici njegovih gostiju upisali su se mnogi značajni ljudi, poput predsjednika Stipe Mesića i nezaobilaznog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Oni su više puta u podrumu sv. Magdalene uz probrana vina i vrhunske delicije proslavili značajnije blagdane.

Kako je godinama bio veliki meštar Družbe ‘Braća hrvatskog zmaja’, hrvatskog bratstva i kulturne udruge. Kolarić je brojne sastanke bratstva održavao u svojoj kuriji.


-.-hr.opusdei.org-.-JORGE RAMOS

Od četrnaeste godine u jednoj od tajnovijitijih frakcija katoličke crkve

Odmah iza prebendara Kolarića, treće mjesto među najutjecajnijim svećenicima Zagreba zauzima Jorge Ramos, vikar Opusa Dei za Hrvatsku.

U jednoj od najtajnovitijih frakcija katoličke crkve Ramos je od svoje četrnaeste godine, a u Hrvatskoj je od 2003. Ramosa drže jednim od naboljih ispovijednika u zagrebačkoj katedrali, a u Opus Dei navodno je uspio ‘upisati’ Tomislava Karamarka, bivšeg ministra unutarnjih poslova i Nevena Juricu, bivšeg veleposlanika u Washingtonu.

Navodno je Opus Dei pokušao vrbovati i Mirka Norca te im je to nakon dugo nagovarnja i uspjelo. Simpatizerka Opusa Dei je i Ljilja Vokić, bivša ministrica obrazovanja, koja je svog sina studenta upisala u tu organizaciju.


-.-www.zmr.hr/-.-TOMISLAV IVANČIĆ

Službeni egzorcist Zagrebačke nadbiskupije?

Tomislav Ivančić, svećenik koji je razvio hagioterapiju, metodu za iscjeljenje čovjekova duha, na posljednjem je mjestu. Njega za razliku od ostale trojice svećenika obožavaju obični vjernici. Političari ga, bar za sada, ne zanimaju.

No, njegove seminare u Kordunskoj ulici zato ne propuštaju glumci, pjevači i pisci. Ivančić je jedan je od najdražih Bozanićevih svećenika i profesor je Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Kada je kardinal Bozanić prije godinu i pol dana javno izjavio kako Kaptol ima svog službenog egzorcista, svi su odmah pomislili na Ivančića.

Iako Crkva i dalje taji ime svog egzorciste, vrlo je izgledno da je to upravo on. Navodno je pomoću njegove metode liječenja tisuće i tisuće ljudi ozdravilo.