Taksisti traže zabranu korištenja Uber aplikacije u Hrvatskoj

Uber

Autor: Tamara Marković, FOTO: Jabuka TV 10/10/2016 12:22

Taksisti i Hrvatska obrtnička komora traže potpunu zabranu korištenja Uber aplikacije u Hrvatskoj. Tvrde kako Uber posluje bez licenci i svih potrebnih dokumenata, te kako već godinu dana pokušavaju na to upozoriti nadležne institucije. 

– Radio Taxi Zagreb se prvi susreo sa problemom Ubera. Naznake su bile još prošle godine u veljači, kada smo malo istražili kako Uber radi. Odmah smo upozorili sve institucije da ne želimo da nam dođe takva konkurencija. Htjeli smo u začetku spriječiti ovaj kaos kakav sada imamo na našim ulicama – navodi Jozo Kovačević, Udruženja autotaksi prijevoznika Grada Zagreba 

Tvrde kako Uber mora platiti i dobiti sve potrebne licence ili prestati sa radom. 

– I da imamo kršenje Ustava RH jer ne posluju svi po istim uvjetima. Ja pozivam da počnete od gradonačelnika Bandića po ostalim gradovima ispitivati koliko su dozvola izdali prema vozačima Ubera – istaknuo je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore. 

Prema zakonu o cestovnom prijevozu , automobili za taksi prijevoz moraju 4 puta godišnje ići na tehnički pregled, te posjedovati taksi dozvolu,licencu i položiti kvalifikacije za vozača i ispit o poznavanju grada.

– Radi se o prijevozu ljudi i ja Vas sada pitam da li biste Vi nekome tko ne posjeduje sve ove dokumente, licence, preglede, povjerili da ode po Vaše dijete u školu? Biste li nazvali Uber i rekli molim Vas pokupite moje dijete iz škole?  – upitao je prisutne Lovre Ćatipović, čelnik strukovne grupe splitskih taksista.

Taksisti pod upitnik stavljaju i fiskalizaciju i izdavanje računa od strane Ubera. No tvrde kako oni samo žele legalno poslovanje.

– Nismo mi istjerivači vještica, ako netko radi na legalan način naravno da je dobro došao. Da li radi za ovu ili onu opciju, to je tako svejedno. Ali bitno je da radi na legalan način. Mi tražimo ispred taksi udruženja da se  zabrani aplikacija Uber koja navodi na rad na crno – upozorio je Jozo Kovačević, Udruženja autotaksi prijevoznika Grada Zagreba.

Za kraj su naveli kako se ništa ne rješava nasiljem, te apeliraju na nadležne institucije da za sve osobe koje obavljaju taksi djelatnost, uvjeti budu jednaki.