Svjetski je dan posvojenja

Svako dijete zaslužuje ljubav

Lasta Vlasta mi je ime, bojim se samoće, zime. Nemam mamu, nemam tatu, ne pripadam svome jatu. Stihovi su novo objavljene slikovnice autorice Marijane Križanović.

“Slikovnice su jako dobar alat za razgovor s djetetom o posvojenju, za sve obitelji nastale posvojenjem, no, one služe i za razvijanje tolerancije u društvu. Lastin novi dom naziv je 4.knjige koju smo nedavno objavili, a čija je tematika posvojenje.” Ističe Dorija Mučnjak, zamjenica predsjednice Adopte

Na Svjetski dan posvojenja, Udruga za potporu posvajanju Adopta predstavila je i prvu potpuno hrvatsku slikovnicu o kojoj je cilj senzibilizirati javnost za obitelji nastale posvojenjem kroz dirljivu priču.

“Svjetski dan posvojenja obilježavamo tako da na dlan nacrtamo smajlića nakon čega se fotografiramo i objavljujemo na društvenim mrežama, jer tako potičemo i ostale da sudjeluju u ovom projektu i podrže posvajanje.” Napominje Mučnjak.

“Ovaj je dan prilika da kao posvojiteljska zajednica ukažemo na neke probleme s kojima se susrećemo na tom putu ali i na pravo i važnost svakog djeteta da odrasta u svojoj obitelji, da odrasta uz mamu i tatu, okruženo ljubavi i pažnjom.” Govori Andreja Turčin, predsjednica Adopte

Poručila je i kako je važno osigurati da obitelji nastale posvojenjem budu u potpunosti izjednačene s biološkim obiteljima i po pitanju svojih prava i obveza.

Da mi gnijezdo svoje nude, poljupcima da me bude. U zagrljaj da im jurim, da me tješe kada kurim.

Svako dijete ima pravo na bezuvjetnu ljubav 🙂