Terapijski pas – pomoć i ljubav u jednom

Odabir terapijskog psa kreće u prvim mjesecima života životinje

Četveronožni ljubimac svakom svom vlasniku pruža neizmjernu ljubav, no uz pokoju godinu treninga može postati i svakodnevna pomoć za djecu ili osobe s invaliditetom. Psi svojim prisustvom, njuhom, sluhom, raznim aktivnostima i konstantnim djelovanjem uvelike poboljšavaju kvalitetu života i samostalnost svojih korisnika kojima je njihova pomoć itekako potrebna.

Kako bi se postalo terapijskim psom, potrebna je stručna procjena u prvih nekoliko mjeseci života psa.

– Štene ide na  odabir i pripremu za socijalizaciju kod određene obitelji, a nakon toga ga čeka dresura koja za jednogodišnjeg psa traje otprilike 3 do 6 mjeseci ovisno za što je četveronožni ljubimac namijenjen – objasnila je vlasnica terapijskog psa Nataša Brekalo.

– Teško je znati koliko se ovaj posao sviđa nekom psu. No, koliko ja i moji učenici vidimo, Luna jako voli rad s djecom, a to smo najviše primijetili tijekom online predavanja gdje se ona bezbrižno mogla šetati u pozadini. Očekivali smo da ležanje i odmaranje ali kada je čula dječje glasove, postala je razigrana, igrala se i trčala po stanu od sreće. Stoga smo došli do zaključka, kako Luna ovo ne gleda na prisilnu obavezu već na nešto što ju uveseljava – dodaje Brekalo.

Uslijed prisustva psa i poticanja korisnika na komunikaciju, organizam korisnika luči hormone koji aktiviraju rad mozga i doprinose poboljšanju stanja korisnika. U nekim slučajevima dobro istrenirani psi mogu čak i pozvati pomoć ili upozoriti korisnika da je vrijeme za uzimanje terapije. Malo je za reći da ljudi terapijskim psima povjeravaju svoje živote.

Stoga kada god vidimo ničijeg psa na ulici, samog, smrznutog i gladnog, potražite mu pomoć i smjestite ga na toplo, jer svaki od njih na bezbroj načina mogu nekoga usrećiti, samo ako im se pruži prilika.