Stručnjaci savjetuju zastupnike o pitanjima GUP-a

Autor: Sarah Srdar 9/9/2013 15:59

Kako bi gradski zastupnici kojima nije struka prostorno uređenje što kvalitetnije i bolje razumjeli vrlo važno pitanje izmjena i dopuna generalnog urbanističkog plana Zagreba i Sesveta, u pomoć su pozvani stručnjaci – arhitekti.

– Uvodimo novu praksu Gradske skupštine. Udruga struke i matični Odbori gradske skupštine omogućit će zastupnicima donošenje Odluka na temelju znanja. Ovaj saziv radi otvoreno, pošteno i transparentno, prvenstveno u korist građana i Grada Zagreba. Ekonomski i gospodarski rast zavisi od broja investicija, a sve počinje GUP-om. Zato je naša obveza da utemeljeno na znanju i razumijevanju materije, odlučimo što je dobro, a što je loše – rekao je Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine i dodao kako očekuje da bi se izmjene i dopune GUP-a trebale usvojiti na prvoj sjednici u 2014. godini.

Osim toga, po prvi puta u radu Gradske skupštine na ovaj će se način osjetiti sinergija struke i politike.

– Ovu inicijativu sam prihvatio iskreno i s namjerom poboljšanja uvjeta života u Gradu Zagrebu. Nadam se da će ova suradnja biti dugoročna – istaknuo je Teo Budanko, predsjednik Društva arhitekata Zagreb.

Radna skupina će do donošenja novih odluka, a koje se tiču GUP-a, surađivati s Odborom za prostorno uređenje te analizirati i procjenjivati predloženo. Uz to, bit će na raspolaganju svim gradskim zastupnicima kako bi razumjeli materijale koji su temeljna podloga za najvažnija pitanja uređenja metropole.