Na ljestvici sreće Hrvati se našli na 58. mjestu

Anketa Ljestvica Sreće

Autor: Stephanie Pojatina 9/9/2013 15:36

Ovogodišnje istraživanje ‘World Happiness Report’ provedeno na Sveučilištu Columbia pokazalo je da se od 157 zemalja na ljestvici sreće, Hrvatska našla na 58. mjestu. Sudeći prema dobivenim rezultatima, u sjevernoj Europi žive najsretniji stanovnici Zemlje, dok su najnesretniji oni u Africi. Upitali smo prolaznike što oni misle o spomenutom podatku.

– Meni je drago zbog tog podatka, treba u životu biti pozitivan. Ako mene pitate jesam li osobno sretna, mogu slobodno reći da jesam – rekla je nasmijana prolaznica.

Dok su neki građani zadovoljni životom u Hrvatskoj, neki ipak imaju drugačiji pogled na svijet.

– Ne čudi me taj podatak. Uvijek ima mjesta za napredak, ali za Hrvatsku sve više sumnjam. Nesretan smo narod i nema nam spasa – nezadovoljno je komentirala građanka.

Većinu naših sugrađana zapravo je šokirao podatak da smo tako visoko na spomenutoj ljestvici.

– Od 157 zemalja, biti na 58. mjestu nije baš podatak za pohvalu, a teško mi je vjerovati da smo mi tako visoko na ljestvici. Osobno bih rekla da nam je mjesto pri samome dnu – rekla je studentica.

U usporedbi s prethodnim istraživanjima iz 2007,  sveukupna sreća Hrvata drastično je pala. Neki to pripisuju ekonomskoj krizi.

– Otkada je Hrvatska pala u krizu, mislim da je s njom pao i optimizam. Mnogi su ostali bez posla i situacija je teška, nije ni čudo da smo na mjestu gdje jesmo – naglasio je student.

U svakom slučaju, za sreću potrebno je malo. Nadajmo se da će idući rezultati na World Happiness Reportu biti nešto bolji od ovogodišnjih.