Što je to Iva Šulentić snimila na zagrebački način

Autor: Bojana Križić 12/29/2009 8:30

-.--.-Nekada je Iva Šulentić iz hobija skupljala salvete i olovke, no danas one samo skupljaju prašinu. Ova voditeljica koja je od malena stajala pred objektivima fotoaparata, danas je zauzela poziciju s druge strane.

– Točno se sjećam: obiteljsko ljetovanje, puno nas pred šatorom, a u meni velika želja da i tata bude na slici. Što ću drugo nego dojuriti do njega i slikati? – priča nam Iva kako je njena ljubav prema fotografiji počela. Poznata voditeljica i glumica trenutno eksperimentira s lomografijom, otkriva je i proučava, no namjerava se ‘fotkanju’ još više posvetiti.

– Prava manija fotkanja krenula je sa školskim izletima još u osnovnjaku, kada sam shvatila da se moj film kao nešto jako bitno seli po razredu i uredno vraća, nakon što su fotke razvijene. Moć! Opasno je postalo s digitalijom, od kada već svima idem na živce s neprestanim fotkanjem, ali posljedice su iste – samo što se više ne seli iz ruke u ruku film, već USB. Olé! – objašnjava nam Iva svoje početke iz doba ‘idiota’, njenog prvog fotoaparata, crnog na rasklapanje, s crvenim gumbićem.

Budići da je od njenog osnovnjaka do danas prošlo dosta godina, Iva se dosta namučila izdvojiti nekolicinu fotki njenog rodnog grada koje je odlučila podijeliti s nama.

-.--.-– Fotke koje sam odabrala fotke su Zagreba koje su mi drage. Ove ljetne su iz rane faze igranja s istima, točnije, sami počeci (što se i vidi), ali su tople.. Možda meni, jer sam subjektivna – hodala sam gradom rano ujutro, divila mu se kako je lijep i kako je krasno sunce, sjetila se da imam fotić u torbi i voila – veselo će Iva. Od tih se dana dosta ispraksirala, pa su tako nastale fotografije Mirogoja i Hrelića, njenih najdražih zagrebačkih destinacija.

– Mirogoj obožavam i jedno mi je od najljepših i najposebnijih mjesta u Zagrebu, a na Hrelić redovito ‘hodočastim’, što zbog ljudi, što zbog ‘lovina’. Divota – priča nam Iva. Sliku Grafita ubacila je u galeriju jer je iskrena i surova sirovina. Ono što je najznačajnije na njoj, kaže Iva, jest da tih grafita više nema. 

– Iznenađenje? Ne. Ali zato ih imam uslikane. I zato volim fotografiju, čuva trenutke – objašnjava nam Iva, osim zabilježavanja trenutaka fotoaparatom, voli to raditi i kistom. Naime, njen drugi hobi je slikanje.

– Ponekad slikam. Ali to je još u fazi apstrakcije. Nešto kao slike sunčanog Zagreba.. Samo što za taj hobi treba puno više truda i rada, a da bi se postigla neka viša razina. Iako, pali kao dobar poklon.. – u smijehu će voditeljica, dodavši da uz to voli i putovati i jezike. Uz sve te hobije i obaveze na televiziji, stigne se i dobro naspavati.

-.--.-– Ima i sna. Inače bih bila kao zombi, a to znam jer – probah. Nekad se sjetim da je prošlo nekoliko dana s po 3 sata sna noću, ali sve se to nadoknadi (iako znam da ne može – u teoriji). Sve se izorganizira pa sve sjedne na svoje mjesto.. Od gledanja filmova, odlaska na klizanje i/ili kuhano vino do obilaženja kućnih tuluma ili pak izložbi.. Divota!- zadovoljno će Iva kojoj je ova godina bila jako dobra, a nada se da će tako i nadolazeća.

– Zvuči lijepo kao broj, pa se nadam da će tako i dalje biti. Nek je samo zdravlja, smijeha i više sunca i – stvorit će se i planovi. A i odluke, prije Nove ih ne donosim – uvijek su do sada propale pa da više ne copram – Kaže Iva zaželjevši svima ‘sve najbolje u toj lijepoj 2010.!’

>> IVINA FOTOGALERIJA NA ZAGREBANCIJI