Samoborski karatisti izborili EP u Izmiru

Autor:: Radio Samobor 12/29/2009 8:56

U novoj jaskanskoj sportskoj dvorani 27. prosinca održan je izborni turnir kojim se odredio konačni popis nacionalne karate selekcije koja će nas zastupati na prvenstvu Europe za kadete, juniore i mlađe seniore (Izmir: 05-07.velječe 2010.).

Pravo nastupa u Jaski imali su natjecatelji koji su osvojili medalju na Prvenstvu Hrvatske ili na jednom od dva izborna turnira (Karlovac Open ili Božićni kup).

Natjecanje se održavalo po kup sistemu bez repasaža, a ovako okrutan nokaut sustav izbora pokazao je u Jastrebarskom sve svoje vrline, ali i mane. Sve se odvijalo pod velikim stresom samih natjecatelja, ali i trenera pa su na kraju pobijedili oni koji su dovoljno „jaki“ u glavi te se mogu nositi s pritiskom. U vodstvu karate saveza se smatra da samo takvi sportaši mogu na najvećim natjecanjima polučiti dobar rezultat, što se do sada nebrojeno puta i pokazalo u praksi. Oni koji nemaju mentalnu snagu biti najbolji na ovakvom nokaut turniru zasigurno neće moći parirati svojim protivnicima na prvenstvu Europe.

Karate klub Samobor-Anindol je u Jaski ponovno dokazao da ima sjajnu mladu generaciju koja je svoj sistematičan i kontinuiran rad okrunila dobrim borbama na tatamiju.

Pored Mateja Tomazina (mlađi senior preko 78 kg), svoje mjesto u avionu za Izmir su u Jastrebarskom izborili junior Križan Pezer (kategorija do 55 kg), Ana Lenard (mlađe seniorke do 60 kg), Maja Lenard (mlađe seniorke preko 60 kg) i Haris Kovačević (mlađi senior do 68 kg).

-.-Radio Samobor-.-Vrlo blizu trijumfu je bio Antonio Tančak koji je nesmotreno izgubio već dobiveni finalni meč od uzdanice KK Bregana, Ivana Bilića, u posljednjoj sekundi. Nikola Šoić je također ušao u finale, ali je finalni susret izgubio od klupskog kolege Harisa Kovačevića. Da je bilo malo više sreće do Imira su mogli i Sara Sirovica te Renato Brković koji imaju reprezentativnu kvalitetu, ali ovog puta na žalost nisu uspjeli.

U Jaski je nastupilo i 5 članova Karate kluba Bregana, a najuspješniji je bio Ivan Bilić koji je osvajanjem prvog mjesta u kategoriji juniora do 61 kg. osigurao odlazak na EP.

Izuzetno motiviranim i borbenim nastupima, Ivan je ostvario veliki uspjeh uz bučnu podršku klupskih prijatelja i navijača. Naročito je bilo uzbudljivo u finalnom meču u kojem je Ivan u zadnjim sekundama preokrenuo rezultat i pobijedio Antonia Tančaka iz KK Samobor Anindol.

Vrlo dobar nastup imala je Stefani Filipić koja je nakon dvije pobjede poražena u finalu kategorije kadetkinja do 54 kg. Nedavna viroza je nažalost ostavila traga, pa je nedostajalo svježine za uspješniju završnicu.  

U istoj kategoriji nastupila je i Dijana Ćosić, ali je poslije jedne pobjede zaustavljena u polufinalu.Zbog nedovoljno borbenog pristupa Dijana je propustila priliku da ostvari reprizu s državnog prvenstva i plasira se u finale s klupskom kolegicom Stefani.

Unatoč dobrim nastupima, bez finala su ostali Karlo Pejić u  kategoriji juniora do 61 kg i Gabrijela Tušinec u kategoriji mlađih seniorki do 53 kg.

Za pobjednike sada počinju mukotrpne pripreme te nekoliko pripremnih turnira. Jedan od njih, zasigurno najjači, bit će u Samoboru, 09. i 10. siječnja, 19. Grand prix Croatia.