KULMINIRALI PROBLEMI U ČISTOĆI: Vozila su stara, istekle su im registracije, a djelatnici ne primjenjuju pravila zaštite na radu

Uz sve navedene probleme, stoji u dopisu koji posjedujemo, vozila se ustupaju i donriaju drugim komunalnim poduzećima diljem zemlje, primjerice onima u Murteru, Biogradu na moru, Orebiću, a uskoro jedna cisterna odlazi i u Slivno

“Zbog redovnog godišnjeg tehničkog servisa vozila, iznimno danas, dijelu korisnika u gradskim četvrtima Gornja Dubrava i Maksimir te sutra u gradskim četvrtima Trešnjevka – jug, Novi Zagreb – istok i Peščenica – Žitnjak, usluga odvoza miješanog komunalnog otpada bit će realizirana u poslijepodnevnim satima”, obavijest je koja stoji na stranicama Zagrebačkog holdinga.

A problem je zapravo puno dublji, jer kako stoji u dopisu koji posjedujemo, a koji je Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb uputila predsjednici Uprave Holdinga Ani Stojić Deban, direktorici Čistoće Marini Lovrečki i gradonačelniku Milanu Bandiću, vozači već duže vrijeme svakodnevno iznalaze načine na koje vozila “krpaju” kako bi mogli obaviti svoje svakodnevne obveze.

Naime, kako piše Kaltak, 60 posto vozila starije je od 15 godina, a velike čistilice i cisterne starije su od 20, odnosno 27 godina.

Problemi na koje djelatnici Čistoće uzrokovani su neispravnim bubnjevima, papučicama na kojima se radnici voze, neispravnim automatima, kiša se slijeva u kabinu vozila, dolazi do pucanja hidrauličnih crijeva, a kvare se motori vozila koja su prošla više od 100.000 kilometara.

Uz sve navedene probleme, nadalje dodaje Kaltak, vozila se ustupaju i donriaju drugim komunalnim poduzećima diljem zemlje, primjerice onima u Murteru, Biogradu na moru, Orebiću, a uskoro jedna cisterna odlazi i u Slivno.

No, kulminacija problema dogodila se 25. kolovoza kada 11 vozila nije moglo izaći na ulice jer nisu obavljeni tehnički pregledi i istekle su im registracije. Kaltak kaže kako su na njihove upite iz Uprave podružnice Čistoća odgovorili kako razlog leži u tome što nisu potpisani ugovori sa ponuditeljem usluge.

Zbog sveg navedenog, radnici koji svoj posao moraju napraviti, kipaju ručno bez odmora i gableca, a zatim se vraćaju u Čistoću gdje svoje vozilo ustupaju drugoj grupi djelatnika koji nisu mogli izaći na teren na vrijeme jer nisu imali vozilo. Na taj način djelatnici, ne vlastitom krivicom, ne primjenjuju pravila zaštite na radu i dovode u opasnost sebe, ali i druge sudionike u prometu.

Detalje pročitajte u dopisu koji objavljujemo u nastavku.

Vozni park podruznice Cistoca by SarahSrdar on Scribd