Skupština staje na kraj Bandićevim poslovima

Autor:: Stjepan Marković 1/29/2010 8:31

Iako djeluju potpuno miroljubivo prema Milanu Bandiću, te naglašavaju kako su spremni na kohabitaciju, SDP-ovci su u potpunoj tišini prošlih tjedana povukli nekoliko poteza kako bi dodatno oslabili utjecaj zagrebačkog gradonačelnika

-.-Anto Magzan/ Pixsell-.-Jedan od njih jest i angažiranje Vesne Fabijančić Križanić u Gradsku skupštinu koja je nakon provedenog javnog natječaja postala stručni savjetnik za rad Skupštine i radnih tijela.

Tako je Skupština, na čelu sa pravnikom Borisom Špremom, dobila svojevrsno pojačanje koje bi trebalo provjeravati ispravnost zahtjeva koji stižu pred vijećnike, a među njima posebno one koje pred to tijelo šalje Gradska uprava na čelu sa Bandićem.

Iako nam to nitko nije službeno želio potvrditi, u neformalnim razgovorima doznali smo kako je najvažniji zadatak Vesne Fabijančić Križanić u idućem periodu detaljno kontroliranje dokumenata koje na sjednice raznih odbora Skupštine šalje Gradski ured za imovinsko pravne poslove i imovinu Grada na čelu sa Ninoslavom Zeković, te ured Davora Jelavića koji se bavi prostornom uređenjem, izgradnjom, komunalnim poslovima i prometom.

Upravo zahtjevi ovih ureda su proteklih godina nakon izglasavanja u Skupštini najčešće bili spominjani u kontekstu nezakonitog poslovanja s gradskim zemljištem i imovinom, namještanjem poslova, sumnjivih prenamjena GUP i raznih drugih afera.

Vesna Fabijanić u razgovoru za Zagrebancija.com potvrdila je da je angažirana u Gradskoj skupštini, no tvrdi da njezin izbor nema veze sa politikom ili stranačkom pripadnošću.

– Moj izbor je povezan sa mojom strukom što se može vidjeti iz mog životopisa. Meni je opis posla pomagati Skupštini u pravnim pitanjima. Ako iz izvršne vlasti stignu odluke koje nisu po zakonu onda ću reagirati kao i kod bilo kojeg drugog zahtjeva – najavila nam je Fabijanić Križanić.

Jedan od SDP-ovih gradskih zastupnika Fabijanić Križanić opisao je kao vrsnog stručnjaka koji je svojim potezima u Velikoj Gorici, pogotovo posljednjim kada je USKOK-u prijavila aktualnog gradonačelnika Barišića, pokazala svoju moralnu vrijednost.

-.-Miso Lisanin/Pixsell-.-Davor Jelavić i Milan Bandić– Sasvim sam siguran da je ona, ako nađe i jednu nepravilnost u papirima Bandićevih pročelnika spremna to prvo prijaviti nadležnim institucijama, a tek onda nama u Skupštini – kroz smijeh će naš sugovornik iz SDP-a koji dodaje:

Natječaj za mjesto savjetnika Skupštine raspisan je još 16. prosinca prošle godine nakon čega su kandidati koji su zadovoljili uvjete natječaja polagali ispit iz 11 zakonskih propisa.

Na ispit je pristupilo pet kandidata, a samo ga je Vesna Fabijančić-Križanić uspijela položiti.

Ona je do svibnja prošle godine bila pomoćnica gradonačelnika Velike Gorice Tonina Picule, također bila je tajnica Županijske skupštine, prije toga radila je kao sudkinja na Općinskom sudu Velike Gorice. Osim u Skupštini Fabijanić ostaje djelovati i u Gradskom vijeću Velike Gorice gdje je predsjednica kluba zastupnika SDP-a.