SDP-ovci spremaju pakt s fikusom Bandićem

Milan Bandić

Autor: Sanjin Španović 12/17/2009 8:25

Predsjednik Skupštine Grada Zagreba i jedan od lidera zagrebačkog SDP-a Boris Šprem priznao je prekjučer kako su SDP-ovi zastupnici u Skupštini (gotovo svi odani Zoranu Milanoviću) spremni na kohabitaciju sa Milanom Bandićem nakon što se on vrati na mjesto gradonačelnika. Taj povratak je sve izvjesniji s obzirom na konstantni pad Bandićevog rejtinga u izbornim anketama za predsjednika države.

 – On će morati s nama surađivati, kao i mi s njim. Kohabitacija je jedino rješenje jer ne želimo da Vlada dobije priliku raspustiti Gradsku skupštinu. Mislim da bi to moglo funkcionirati, samo će morati razgovarati sa mnom prije svake točke koju će htjeti staviti na dnevni red – objasnio je Šprem.

-.-Marko Prpic/VLM/PIXSELL-.-Takva suradnja do jučer ogorčenih neprijatelja započela je zajedničkom izradom prijedloga proračuna za sljedeću godinu. Podsjetimo, kako je portal Zarebancija već pisao, Bandićev pročelnik za financije Slavko
Kojić i jedan od visokopozicioniranih djelatnika Holdinga te najveći protivnik Bandića Igor Rađenović već desetak dana zajedno dogovaraju proračun za iduću godinu.

Kako je sam Rađenović prekjučer objasnio novinarima, zadnji prijedlog u pregovorima bio je 7,4 milijarde kuna što je puno bliže Bandićevom prijedlogu (7,5 milijardi) nego prijedlogu SDP-ovih zastupnika (7,2 milijardi). SDP-ovci su ovom kohabitacijom pokazali kako nikako ne žele raspuštanje Skupštine Grada Zagreba i prijevremene izbore. U njihovim redovima je bojazan da bi se tada Milan Bandić kandidirao sa svojom listom kojom bi im definitivno odnio velik broj zastupničkih mjesta koja sada drže (24 od 51 zastupnika).

Štoviše, i bez Bandićeve liste SDP-ovci su svjesni da ne mogu opet ponoviti ovako dobar rezultat. Takva kalkulantska razmišljanja razočarala su pak oporbu, prije svega Mesićev HDZ i HNS kojeg vodi Dragan Kovačević. Taj sedvojac nadao ponovnim izborima za Gradsku skupštinu na kojima bi mogao poboljšati svoj rezultat.

No, unatoč spremnosti zagrebačkih SDP-ovaca za suradnju sa Bandićem i unatoč činjenici da je Bandić Kojiću dao zeleno svjetlo za zajedničku izradu proračuna, ukoliko Bandić ne prođe u drugi krug (sto je danas realno) bilo bi naivno vjerovati kako ce Bandić samo tako prihvatiti ulogu gradonačelnika fikusa.