Samoincijativno za Božić darivaju napuštenu djecu

Veseli djed Božičnjaciphoto: http://www.globalstudio.hr/bozic/

Autor:: Elena Grassi 12/10/2009 8:30

Vrijeme božićnih praznika doba je kojemu se od svih najviše vesele one najmlađi. Ukrašavanje bora šarenim vrpcama i svjećicama, buđenje ranim jutrom koje otkriva lijepo zapakirane poklone, mirisni božićni ručak za obiteljskim stolom i topla blagdanska poslijepodneva privilegija su koja nije rezervirana za svakoga. Djecu koja žive u domovima, kao i oni koji u lošem zdravstvenom stanju dočekuju blagdane u bolničkim sobama, plemenitom akcijom odlučili su razveseliti Veseli djedovi božičnjaci. -.--.-Veseli djed Božičnjaci u dječjem domu za Badnjakphoto: http://www.globalstudio.hr/bozic/

Skupina prijatelja iz okolice Zaprešića već treću godinu samoinicijativno obilazi dječje domove i bolnice u želji da one kojima je smijeh najpotrebniji razvesele božićnim poklonima i posjetom punom igre, pjesme i zabave.

Krenuli su kao dva Vesela djeda božičnjaka, sada ih je osamnaest

Ova dirljiva akcija započela je prije dvije godine kada su se dvojica prijatelja, poneseni božičnim ozračjem, prisjetili svojih školskih prijatelja iz Doma za djecu Laduč, koji nemaju tu privilegiju da u toplom obiteljskom okruženju proslave nadolazeće blagdane. Odlučili su sakupiti nešto novaca i kupiti simbolične poklone djeci te ih iznenaditi svojim dolaskom.

– Razmišljali smo kako su za Božić svi sa familijom, a da od 30 djece u domu njih nekolicina nema nikog svog. Odlučili smo im kupiti slastice i košarkaške lopte i banuti u dom na sam Badnja, obučeni kao Djedovi Božičnjaci – ispričao je Stjepan Jakševac, jedan od osamnaest djedova.

– Bili su jako sretni. Kada smo izvadili lopte, dječaci su odmah potrčali prema nama, nakon čega smo se svi zajedno igrali. Kada smo odlazili jedan od njih nam je rekao da dođemo opet, ali da u međuvremenu nađemo cure i imamo dijete. Brinite se za svoje dijete”, rekao nam je – dodao je Stjepan.

Ljudi su donirali čokolade, lopte, igračke i voće

Sljedeće godine akciju je podržao širi krug njihovih prijatelja. Za prošli Badnjak Veseli djedovi božičnjaci imali su petnaest članova, a javili su se i prvi donatori.

– Prošle godine smo obavijestili ljude da mogu donirati nešto za poklone. Kako ne uzimamo novac, to su mogle biti konkretne sitnice poput čokolade, četkice za zube i slično. Osim dječjeg doma Laduč, odlučili smo posjetiti i mališane u domu A. G. Matoša, te dječje bolnice Bistra i Klaićeva. Kako je nas bilo više, imali smo i više poklonskih paketa, a svi su sastavljeni prema popisu potreba idjece u ustanovama – rekao je veseli Djed Božičnjak.-.--.-Veseli djed Božičnjaciphoto:http://www.globalstudio.hr/bozic/

Ovogodišnja akcija započinje dan prije Badnaka, kada će posjetiti dječja SOS sela Vugrinec, Lekenik i Adamovci. Na sam Badnjak dječje domove Laduč, A. G. Matoš, dječje bolnice Bistra i Klaićeva, nakon čega će čokoladicama razveseliti i sve mališane koji se nađu na Trgu Bana Jelačića. Ukoliko odaziv građana bude dovoljno velik, posjetit će i dječji dom u Nazorovoj te Karitasov dom.

Veseli djedovi božičnjaci zadržat će se u svakoj ustanovi oko sat vremena, a osim poklona svirat će i pjevati božične pjesme, puhati balone i igrati se s najmlađima.

Ovogodišnja akcija još je veća, pa se na sudjelovanje pozivaju svi građani

Štićenike domova i malene pacijente bolnica može darivati svatko tko se javi ovoj nesebičnoj družini na mail adresu veseli.djed.bozicnjaci@gmail.com ili svoj prilog donese na Cvijetni trg, 12. i 19. prosinca od 10 do 19 sati. Novčane priloge ni sponzorstva ne primaju jer, kažu, ne žele plemenite svrhe miješati s novcem.Svi zainteresirani na njihovoj internetskoj stranici Veseli djed Božičnjaci pronaći će popis stvari potrebnih domovima i bolnicama. Donacije su simbolične vrijednosti, a za osmijeh mališana već ove subote možete učiniti puno.

– Osjećaj je neopisiv, ne samo darivanje već i druženje s tom dječicom. Oni su zahvalni na svemu, i svaki znak pažnje puno im znači – rekao je Stjepan Jakševac i nadodao kako će s ovom humanitarnom akcijom nastaviti i dalje, a možda osmisliti i neke nove.