S gripom nema šale, zaštitite se na vrijeme!

Cijepljenje protiv gripe započet će u ponedjeljak 30. listopada, a u nekim ambulantama i od idućeg tjedna.

FOTO: Pixabay

S gripom nema šale! Rečenica je koju često čujemo od epidemiologa, međutim, njene ozbiljnosti nismo svjesni dok nas ne baci u krevet. Dolazi zima, a s njome i sezona prehlada i gripe. Osnovna razlika je ističu stručnjaci, što gripa razvija bolove u mišićima, opće stanje čovjeka bude dosta loše zbog čega je se mora preležati. Ipak, prevenirati možemo i to cijepljenjem. Ove godine cijepljenje protiv gripe počinje krajem listopada. Lani je epidemija počela relativno rano, ali je vrhunac epidemije trajao kratko te se odvijao kroz dva tjedna. Zbog toga je značajan dio epidemije bio gotov već do siječnja 2023. godine.

– Gripa je sezonska bolest pa prema tome možemo očekivati uobičajenu epidemiju koja može krenuti nešto ranije kao što je krenula prošle godine. Što se intenziteta tiče procijenjujemo prema intenzitetu epidemije na južnoj hemisferi i u zemljama koje tamo pripadaju, uvjetno rečeno, umjerenom klimatskom području. Ova nadolazeća epidemija ne bi trebala biti nekakvo iznenađenje i ne bi trebala biti velika po broju slučajeva, odnosno trebala bi biti približnog intenziteta kao što je bila i prošlogodišnja – rekao je Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece te upozorio koje se dobne skupine moraju posebno paziti.

– Infekcija influencom može imati teške posljedice za rizične skupine osoba kao što su bolesnici s kroničnim bolestima bez obzira na to kojoj dobnoj skupini pripadaju, trudnice, dijabetičari, pretili, sve osobe starije životne dobi – izjavio je Tešović te upozorio da je gripa najteža za onu djecu koja su mlađa od dvije godine.

FOTO: Pixabay

– Gripa je najteža za djecu koja su mlađa od dvije godine, jer je tu vjerojatnost primarnih komplikacija najveća. I prema tome ta su djeca u povećanom riziku za obolijevanje od težih i kompliciranih oblika bolesti. Ono što je opće poznato je to da je gripa jedna od onih bolesti koja povećava sklonost razvoju bakterijskih komplikacija pa prema tome kod djece treba očekivati i povećanje prvenstveno pneumokokne bolesti kao komplikacije prethodne infekcije influencom – izjavio je pročelnik.

Posebnih se preporuka moraju držati osobe oboljele od kardiovaskularnih bolesti.

– Dobro su poznate brojne studije koje kažu da u prvom tjednu same infekcije respiratornog sustava, a posebice ako se radi o gripi, pacijenti koji su visoko rizični, koji imaju čimbenike rizika za kardiovaskularnu bolest ili su već imali infarkt miokarda imaju značajno povišen rizik da se dogodi srčani ili moždani udar. Za srčani udar čak deset puta, a moždani udar osam puta. U tom prvom tjednu povišen rizik ostaje povišen unutar 28 dana od početka infekcije gripom. Ako možemo prevenirati infekciju, svakako bi to trebalo učiniti, a s obzirom na to da imamo cjepivo koje nam je dostupno, bilo bi šteta da tu dobru, sekundarnu prevenciju ne iskoristimo te izbjegnemo neželjeni kardiovaskularni događaj, koji može završiti fatalno – zaključila je Jasna Čerkez Habek, specijalistica interne medicine i kardiologije.

FOTO: Pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ove je godine naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija. Više o tome o kojim je osobama riječ možete doznati na ovoj poveznici.

Cijepljenje protiv gripe započet će u ponedjeljak 30. listopada 2023. uz napomenu da će neki županijski zavodi stići distribuirati cjepivo u ambulante već tijekom sljedećeg tjedna pa će moći početi cijepiti i krajem tjedna, točnije od 24. do 27. listopada.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.