Terensko-pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije

Na području jezera Čiče u Velikoj Gorici održana je godišnja vatrogasna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije. Organizator vježbe je Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije – najbrojnija vatrogasna zajednica u državi s preko 20.000 vatrogasaca.

Čast i zadovoljstvo mi je da smo svi skupa prisustvovali vatrogasnoj združenoj vježbi svih žurnih službi Zagrebačke županije, vježbi čiji je nosioc bila Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, čijih je 250 sudionika pokazalo u različitim scenarijima svoju kvalitetu, najnoviju tehniku i sve ostalo čime baratamo i čime smo ovog trenutka opskrbljeni da bi pomogli ljudima u spašavanju njihove imovine i njihovih života. Posebno mi je drago što su u tome sudjelovali i sve druge žurne službe koje u svakoj situaciji kad je nužno pomažu. Sigurnost vatrogastva i opskrbljenost novim članovima na jednoj zavidnoj razini. Sigurni smo da će se i mladi uključiti u rad s nama – istaknuo je Slavko Povrlišek, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

U ime Zagrebačke županije vježbi je nazočio zamjenik župana Ervin Kolarec, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije koji je tom prilikom izjavio: Ova vježba koja se održala ovdje u Velikoj Gorici ponovno je pokazala koliko su operativne snage spremne, koliko odrađuju svoj posao na jednoj visokoj razini. Ponosni smo na njih. Želim samo napomenuti da je ovdje danas sudjelovalo 250 članova operativnih snaga civilne zaštite s preko 60 vozila i kao što smo se mogli uvjeriti zaista su spremni za bilo koju intervenciju kada se naši žitelji nađu u nevolji. Što se tiče opreme Zagrebačka županija je s predstavnicima civilne zaštite i operativnih snaga u 2023. godini potpisala ugovore vrijedne preko 640 000 eura. Taj iznos smo na rebalansu povećali za dodatnih 50 tisuća eura. To je adekvatan odgovor naše Zagrebačke županije koliko cijenimo i poštujemo civilnu zaštitu i operativne snage i operativce jer upravo ovi ljudi koje ste i danas vidjeli i brojni drugi, upravo su oni ti koji prvi uskaču našim žiteljima u pomoć kada se nađu u nevolji. 

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Dario Kezerić odgovorio je na pitanje je li vatrogasna vježba bila uspješna: Vježba je uspjela. Danas smo pokušali prikazati sve ono što nam se događalo tijekom ljeta. Imali smo olujnu nevrijeme, obranu od poplava i uspjeli smo to danas prikazati kroz scenarije i radne točke u kojima je 250 naših pripadnika operativnih snaga sudjelovalo na vježbi. Bilo je 63 vozila i 38 vatrogasnih postrojba s područja Velike Gorice i drugih dijelova Županije. Mogli ste vidjeti da smo imali spašavanje iz vode, imali smo uklanjanje drveća usred nevremena, izradu zečjih nasipa, ispumpavanje vode. Sve ono što nam se događalo tijekom ljeta, to smo pokušali testirati. Moram priznati da je vježba uspjela. Isprobali smo i stožerno upravljanje i zapovijedanje na ovakvim složenim intervencijama. Zaista je puno službi na terenu, stoga je vrlo bitna koordinacija na terenu i to smo testirali i možemo reći da smo spremni za ovakve situacije. Posebno se moram zahvaliti svim pripadnicima operativnih snaga.

Od svih operativnih snaga najbrojniji su vatrogasci te je u operativnim intervencijama otprilike 85 posto vatrogasnih snaga uvijek na terenu, istaknuo je vatrogasni zapovjednik Dario Kezerić.

Ovaj tjedan vatrogasci iz Zagrebačke županije svečano će obilježiti jubilarnu 30. godišnjicu rada i djelovanja Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

ČLANAK JE NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM