Renato Petek: “Zagrepčani su udisali otrovne plinove, a gradske vlasti su ih obmanule”

Dok su iz Grada Zagreba uvjeravali da tijekom požara 24. i 25. srpnja nije došlo do oslobađanja štetnih i otrovnih plinova, sada su na vidjelo izašli dokumenti prema kojima se vidi da su Zagrepčani udisali dioksine i furane.

Foto: Jabuka TV

Zagrepčani su tijekom i nakon požara na Jakuševcu udisali otrovne plinovi, a to se pokazalo dva mjeseca kasnije. Naime, dok su iz Grada Zagreba uvjeravali da tijekom požara 24. i 25. srpnja nije došlo do oslobađanja štetnih i otrovnih plinova, sada su na vidjelo izašli dokumenti prema kojima se vidi da su Zagrepčani udisali dioksine i furane. Oni su kancerogeni i štetni za reproduktivno zdravlje, upozorili su stručnjaci.

“Sad, kad baratamo činjenicama, jasno je da su Zagrepčani bili obmanuti i da je postupanje gradskih vlasti bilo skandalozno. Nije gorjelo reciklažno dvorište, nije gorjelo samo otpadno drvo, nisu provedena potrebna mjerenje zagađenja zraka. Zaključno, nije bilo adekvatne reakcije Gradske uprave oko zaštite ljudi”, komentirao je gradski zastupnik Renato Petek koji od početka traži točne i jasne odgovore.

Renato Petek, gradski zastupnik, Foto: Ivan Novosel

Sada je utvrdio da je gorio deponij za sortiranje otpada unutar odlagališta otpada na Jakuševcu, a to znači da su gorjele i gume i plastika i namještaj i nesortirani glomazni otad.

“Znam da su neka dobrovoljna vatrogasna društva gasila ovaj požar bez maski, bez zaštitne opreme”, otkriva Petek i dodaje da Nastavni zavod dr. Andrija Štampar nije dobio nalog pa samim time nije niti uzeo uzorke zraka i pepela.

“Priznali su da nemaju čime uzeti potrebne uzorke i napraviti analizu različitih spojeva i pepela iz dima koji se nadvio nad skoro cijelim gradom. Nisu to učinili ni kada je više puta gorjelo postrojenje C.I.O.S.-a na Jankomiru. Za to netko treba odgovarati”, smatra.

Osim što ističe da na deponiju nije smjela biti tolika količina otpada, Petek kaže da gradonačelniku Milanu Bandiću nakon ovoga građani više ne vjeruju pa je istražio mogućnosti analize zraka s privatnim tvrtkama u Njemačkoj.

“Organizirat ćemo akciju prikupljanja 10 tisuća kuna među građanima i u nekoj sljedećoj situaciji, sami naručiti i uzorkovati zrak i pepeo te sve transparentno objaviti javnosti”, zaključio je.