RASPISANI IZBORI U ZAGREBU: Traži se novi čelnik

Autor:: Elena Grassi 11/29/2009 10:02

U Zagrebu su raspisani izbori za gradonačelnika, a započele su i izborne kampanje kojima će kandidati u slijedeća tri tjedna pokušati osvojiti glasove gotovo 3 000 stanovnika.

-.--.-Virtalni izbori za gradonačelnika, preuzeto sa: www.virtualzagreb.comZasad je prijavljeno čak osam kandidata koji odgovaraju propisanim uvjetima, no prijave još uvijek traju. Kandidirati se mogu samo hrvatski državljani koji su dužni skupiti najmanje deset potpisa birača i predložiti progam djelovanja. 

Gradonačelnik će se birati unutar sedam dana nakon proteka izborne šutnje. Svi predsjednički kandidati imat će svoje glasačke kutije pomoću kojih će građani glasovati.

Svaki građanin Zagreba može dati samo jedan glas, a pobjedit ce onaj kandidat koji ima najviše glasova svih birača. Ako nekim slučajem pojedini kandidati budi imali isti broj glasova, ići će se drugi izborni krug.

Za potrebe izbora organizirana je i nestranačka udruga BONG, koja će nadgledati izbore, poticati obostranu komunikaciju građana i njihovih izabranih predstavnika, provoditi kampanje javnog zagovaranja te vršiti edukaciju građana o njihovim pravima i dužnostima.

Sve ovo gore navedeno je istinito, i zaista se događa u Zagrebu, ali onom virtualnom.

U igrica Second life, virtualnom svijetu gradova postoji i naša metropola. Riječ je o jednom od najvećih internetskih servisa na svijetu, a s više od 20 milijuna korisnika koji ovim putem ostvaruju društvene kontakte, sklapaju prijateljstva, druže se i razgovaraju, igrica je postala jedna od najpopularnijih socijalnih mreža današnjice. -.-Virtualzagreb.com-.-

Trodimenzionalni cyber Zagreb slavi prvi rođendan, a kako se u onom pravom odvijaju izbori, virtualni ih gradtakođer provodi. Grad Zagreb sagrađen je prošle godine u studenom kao projekt u suradnji sa Storyjem, a kreatorica replike je Žaklina Marjanović, inače grafička dizajnerica.

– Temeljna ideja je bila zapravo predstaviti Zagreb u virtualnom svijetu Second lifea i stvoriti polazno mjesto za sve korisnike iz Hrvatske, te pratiti na virtualnoj razini razna aktualna zbivanja u stvarnom Zagrebu zbog izuzetnih mogućnosti koje ovaj virtualni medij pruža – rekla je Marjanović.

Sama izgradnja trajala je oko 45 dana, dok se narednih šest mjeseci usavršavao. Registriranih korisnika iz Hrvatske ima oko 3 000 i svi su okupljeni u virtualnom gradu Zagrebu. Kako se posjećenost grada kreće i do 15 tisuća posjeta dnevno, ova virtualna replika postiže značajne turističke rezultate.

– S obzirom da se u ovih godinu dana postojanja virtualnog Zagreba pokazao značajan interes korisnika za njegovo postojanje, u toj mjeri da virtualni grad Zagreb ima čak i svoje stalne stanovnike, planiramo ga i dalje razvijati, proširivati i usavršavati te povezati sa ostalim mogućim virtualnim hrvatskim i europskim gradovima – rekla je Marjanović.