Primijetili ste okolišni problem? Prijavite ga uz pomoć nove aplikacije

Aplikacija je namijenjena građanima i građankama za lakše i brže prijavljivanje raznih okolišnih problema.

Foto: Čitateljica

Zelena akcija predstavila je novu aplikaciju za mobilne telefone – Pametni Zeleni Telefon. Aplikacija je namijenjena građanima i građankama za lakše i brže prijavljivanje raznih okolišnih problema.

Nakon gotovo 2 godine rada na projektu „Novi instrumenti za suradnju s institucijama u pitanjima okoliša u Hrvatskoj“, Zelena akcija i partnerska organizacija iz Berlina – UfU, predstavile su aplikaciju Pametni Zeleni Telefon. Spomenuti projekt jača komunikaciju između organizacija civilnog društva i tijela javne vlasti i olakšava građanima i građankama pristup procesima sudjelovanja javnosti u pitanjima okoliša.

Ovaj novi digitalni alat nadopunit će i modernizirati rad Zelenog telefona, besplatnog servisa za građane i građanke koji djeluje još od 1992. godine. Ovom prilikom Pametni Zeleni Telefon prvi put je predstavljen široj javnosti uz osnovne informacije i praktične uvide u sam projekt i aplikaciju.

Projektni partneri se nadaju kako će ovaj alat potaknuti osobito mlade da prijavljuju okolišne probleme jer je to putem ove aplikacije iznimno jednostavno, a čak je moguće ostati i anoniman.

– Projektna ideja postojala je već jako dugo, ali je tek Njemačka agencija za okoliš (UBA) pokazala interes da ga financijski podrži, na čemu smo iznimno zahvalni – rekla je Željka Leljak Gracin, pravnica
Zelene akcije.

– Zeleni telefon je besplatni servis za građane i iznimno smo ponosno što, usprkos velikim problemima oko financiranja rada istog, ipak uspijevamo zadržati tu aktivnost, te je na ovaj način i dalje unapređivati – dodala je.

U Hrvatskoj postoji i Mreža Zelenih telefona, ukupno 9 takvih servisa u raznim dijelovima zemlje, te u Zelenoj akciji planiraju ovu aplikaciju i dalje unapređivati kako bi bila dostupna svim građankama i
građanima u jednakoj kvaliteti kako će to sada biti moguće za Zagreb i Zagrebačku županiju, za koje područje je prvenstveno namijenjena. No, ne brinite, ukoliko prijavite problem putem aplikacije iz bilo kojeg dijela RH, vrijedne aktivistkinje zagrebačkog Zelenog telefona, proslijedit će ga kolegicama u drugim uredima, te će se isti ipak rješavati.

TEKST: Press materijal