Herman i Tomašević zaratili oko porezne reforme: ‘Jedino Zagrepčanima neće rasti plaće od 1. siječnja!’

Vlada je, podsjetimo, poreznim izmjenama ukinula prirez lokalnim jedinicama, ali im je za onoliko koliko će izgubiti tom mjerom dala mogućnost da same određuju stopu poreza na dohodak.

FOTO: Ivan Novosel

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mislav Herman i gradonačelnik Tomislav Tomašević još su jednom zaratili oko porezne reforme. Naime, Zagreb će i dalje imati najveće porezno opterećenje plaća nakon što se od 1. siječnja iduće godine ukine prirez. Šef zagrebačkog HDZ-a smatra kako se time obmanjuje javnost.

– Zahvaljujući odličnom radu HDZ-ove vlade Grad Zagreb je u posljednih pet godina imao najveći porast prihoda poreza i prireza na dohodak. Između 2017. i 2022. taj porast iznosio je gotovo 240 milijuna eura. Prošle godine taj je porast iznosio 133 milijuna eura, a u samo prvih šest mjeseci ove godine taj porast iznosio je gotovo 70 milijuna eura. Do kraja godine taj porast će iznositi oko 140 milijuna eura. Da ne govorimo o očekivanom rastu plaća od 9%. Vi i dalje tvrdite kako je nužno uvođenje maksimalnih stopa poreza na dohodak i time svjesno obmanjujete javnost – poručio je s govornice na 28. sjednici Gradske skupštine.

Direktno je pitao gradonačelnika zašto ne dozvoljava da Zagrepčanima s 1. siječnja porastu plaće kao i ostatku Hrvatske.

– U takvim tvrdnjama ste ostali sami. Gradonačelnici iz Splita, Rijeke i Osijeka to ne čine. Oni će svojim sugrađanima povećati plaće od 1. siječnja 2024. Tako Zagrepčane stavljate u nepovoljan i nepravedan položaj u odnosu na ostale građane Republike Hrvatske. Gradonačelniče zašto ne želite da Zagrepčanima porastu plaće kao ostatku Hrvatske? – inzistirao je na odgovoru Mislav Herman.

Tomašević je na ovakve optužbe odgovorio najavom rebalansa proračuna kojim će se 55 milijuna eura transferirati u ZET, kako bi Zagreb imao povoljan javni prijevoz, kao i odvoz smeća, ali i dječje vrtiće.

– Krajem prosinca ići ćemo s rebalansom proračuna kojim ćemo 55 milijuna eura transferirati u ZET i Zagrebački holding kako cijena komunalnih usluga ne bi rasla. Svim Zagrepčanima će plaća ići gore u siječnju. Nikome se porezno opterećenje neće povećati s vraćanjem stope poreza na dohodak. Grad Zagreb će zbog toga imati 50 milijuna eura manje nego da nije bilo vaše porezne reforme i to je naš doprinos za povećanje plaća Zagrepčanima. U isto vrijeme Zagrepčani će imati najjeftiniji javni prijevoz u Hrvatskoj i najjeftnije vrtiće – pravdao se gradonačelnik.

Vlada je, podsjetimo, poreznim izmjenama ukinula prirez lokalnim jedinicama, ali im je za onoliko koliko će izgubiti tom mjerom dala mogućnost da same određuju stopu poreza na dohodak.