Predstavljanje završne faze konstruktivne obnove Dvorca umjetnika Oršić-Jakovlje

Završetak konstrukcijske obnove Dvorca umjetnika Oršić svečano je obilježen u Jakovlju, a time je obilježen i završetak te faze obnove za 290 projekata za koje je Ministarstvo kulture i medija na području zahvaćenom potresima angažiralo 440 milijuna eura Fonda solidarnosti EU.

Izuzetno mi je drago što sam danas ovdje na predstavljanju ovog projekta obnove dvorca. Županija već godinama prati događanja u ovome dvorcu i sudjeluje u stalnoj obnovi dvorca. Ovdje su uložena velika sredstva i ovo je velika obnova kojom ćemo omogućiti daljnji kvalitetan rad i život u dvorcu – kazala je Jadranka Dujić Frlan, pročelnica Odjela za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo učinjenim i kazala da je uspješno i odgovorno iznijeta vizija budućnosti koju je aktualnoj generaciji otvorila velika nevolja s potresima: Uspjeli smo u ove dvije i pol godine provedbe Fonda solidarnosti što se tiče kulturne baštine realizirati ukupno 440 milijuna eura. Zato je ovo povijesni poduhvat i jedna generacijska prilika koja nam se pružila u velikoj nevolji. Svjedočimo kolika je vrijednost baštine, i koliko je važno za lokalnu zajednicu, ali za nas kao društvo i kulturu da takve prostore stavljamo u upotrebu javnosti – ističe.

Voditelj Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje Alen Novoselec izrazio je zadovoljstvo što postaje stvarnost i kazao da je to veliki trenutak u njegovoj povijesti koja seže do 1973. godine: Opisat ću ovaj sretan trenutak, a to je dovršetak obnove dvorca koji je u suživotu s umjetnicima od 1973. g., a zadnjih 10 godina smo se iz petnih žila trudili doći do ovog dana. Imat ćemo vjerojatno taj trenutak ponovno za tri godine.

Projekt obuhvaća prostore gdje će umjetnici stvarati, galerije, prezentacijski multimedijski postav, dvorane, rezidencijalne prostore i drugo te je zamišljen kao čvorište umjetnosti, mjesto susreta kultura, umjetničkog izričaja i običaja, otkrila je Sanja Borovec, načelnica Općine Jakovlje.

U Dvorcu umjetnika Oršić – Jakovlje od 1973. godine svoje ateljee imaju najznačajniji umjetnici hrvatske moderne i suvremene scene. Početkom 2023. godine počela je njegova obnova te je u prvoj fazi konstrukcijske obnove utrošeno oko 2,6 milijuna eura, kojom su ojačani temelji, zidovi i krila dvorca. U idućem trogodišnjem razdoblju, korištenjem sredstava EU te NPOO-a, planira se cjelovita obnova Dvorca te izgradnja u požaru stradalog sjevernog krila.