U Velikoj Gorici održat će se natjecanje Formula Student

Velika Gorica bit će domaćin najprestižnijem studentksom natjecanju Formula Student. Više od 1500 mladih inovatora – studenata iz cijelog svijeta doći će na Mičevec pored Velike Gorice gdje će pokazati svoje vještine, ai i postignuća u izradi bolida jednosjeda.

– To je događaj gdje se najbolji mladi umovi natječu, demonstrirajući svoje znanje i kreativnost izrađujući trkaća vozila koja 100 posto sami konstruiraju. Od prošle godine postali smo dio službenog Formula Student kalendara, što znači da imamo vrlo veliki interes od svih sveučilišta u svijetu, poprimili smo uistinu globalni karakter. Naši počeci su 2017. godine, kada smo prvi put napravili Alpe Adriu i od onda događaj svake godine raste, ove godine imamo 50 timova s 1500 natjecatelja iz više od 20 zemalja sa skoro svakog kontinenta, s više od 100 visokokvalificiranih stručnjaka iz najuglednijih tvrtski, ne samo iz autoindustrije nego iz industrije, rekao je Tibor Kezelj, predsjednik udruge Formula student Alpe Adria.

Formula Student, međunarodno natjecanje u bolidima jednosjedima, izuzetno je važna za promociju Grada Velike Gorice…

– Automobilističke utrke uvijek idu ruku pod ruku s promidžbom lokacije, promidžbom destinacije i turizmom, pa tako moram reći da smo ponosni i počašćeni što su organizatori izabrali naš grad za održavanje ovakvog prestižnog događaja. Na ovaj način Velika Gorica jača sinergiju između dionika turističke ponude i organizatora prestižnih studentskih natjecanja, organizatore prestižnih događanja i sve posjetitelje koje očekujemo iz cijele naše županije, iz metropole koja je u blizini i iz Velike Gorice, rekla je Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice.

Na Formula Student na godišnjoj razini sudjeluje oko 700 sveučilišta iz cijelog svijeta, a svako sveučilište daje jedan tim koji samostalno izrađuje bolid jednosjed – formulu…

– Formulu izrađuju pametni i ambiciozni studenti koji su članovi Formula Student timova na matičnim fakultetima gdje kroz faze konstruiranja, a to su koncipiranje, projektiranje, proizvodnja i testiranje bolida, u skladu s Formula Student službenim pravilnikom, izrađuju bolide, svake, ili svake druge godine, i s tim bolidima se natječu na natjecanjima, pogotovo službenima, kojih ima 15-ak na cijelom svijetu, rekao je Matija Momčilović, potpredsjednik udruge Formula Student Alpe Adria.

Osim samog natjecanja, izrada bolida nudi i priliku studentima da se dodatno obrazuju u STEM području…

– Iako je riječ o natjecanju u formuli, to je i natjecanje u znanju, što mi podržavamo. To je sjajan poticaj za dodatno obrazovanje naših mladih u novim tehnologijama na području svijeta, to je velika konkurentnost i razvoj svake države, posebno obrazovanje u STEM područjima i vjerujemo da će ovo natjecanje imati pozitivan učinak za naše mlade koji se u budućnosti žele baviti novim tehnologijom. Ovim putem pozivamo sve srednjoškolce, osnovnoškolce, a i studente, da nam se pridruže na ovom natjecanju, rekla je Lana Krunić Lukinić, pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Grada Velike Gorice.

Natjecanje je od izrazitog turističkog značaja i za Zagrebačku županiju…

– Prvenstveno, želim se zahvaliti kolegici Maji Toth, koja je prizvala ovakav veliki događaj za Veliku Goricu, da naša destinacija postane što prepoznatljivija, a vama organizatori što ste odlučili doći u zeleni zagrebački prsten i pokušali nam pomoći da ga stavimo na, ja bih rekla, turističku kartu, ne samo kontinentalne Hrvatske, nego i svijeta. Pritom je važno istaknuti da je Zagrebačka županija bila domaćin najvećeg automobilističkog događanja WRC-a i biciklističkog natjecanja CRO Racea, znamo da kroz takva događanja dajemo dodatan “touch”, i značaj naše destinacije na turističkoj karti, ne samo Hrvatske, nego i svijeta, rekla je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Nakon najave gradnje nogometnog kampa hrvatske nogometne reprezentacije, ovo je još jedan sportski događaj organiziran u Velikoj Gorici…

– Sve vas srdačno pozdravljam, osobito organizatore koji donose ovako prekrasnu stvar u Veliku Goricu, prekrasan event. Veliku Goricu koja u posljednje vrijeme postaje centar događanja, prekrasnih zbivanja, svega onoga što godinama nismo bili, sadržaj na koji može biti ponosan svaki gradonačelnik da može pružiti svojim sugrađanima. Direktorica Turističke zajednice Ivana Alilović je već spomenula koji su to događaji bili u proteklim godinama, novi nas sada očekuju, pogotovo kada govorimo o Formuli Student, projektu koji je toliko intelektualno-obrazovno- sportskog karaktera i sa svim sadržajima može biti velika motivacija za sve naše srednjoškolce i studente, kako se inteligencijom, pameću i dobrim primjerom, te odgovorima na pitanja koja vjerujem da će ih dobiti tijekom eventa, može postići jedna vrlo lijepa i uspješna karijera, rekao je Krešimir Ačkar, gradonačelnik Grada Velike Gorice.

Ovaj događaj Hrvatsku i Veliku Goricu stavlja na mapu zemalja domaćina nekih od najprestižnijih svjetskih spektakala kad je autoindustrija u pitanju. Također, hrvatski će mladi inovatori pokazati da su itekako u korak s kolegama iz cijelog svijeta.

ČLANAK JE PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.