Predsjednik Gradske skupštine primio izaslanstvo Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba s gostima

Press materijal

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić primio je danas predstavnike Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba predvođene predsjednikom Neđatinom Kamberovskim sa suradnicima te goste iz Republike Makedonije, Kjazima Skendera i Nezdheta Mustafu, ministra bez portfelja u Republici Makedoniji.

Povod primanju je svečana sjednica Vijeća romske nacionalne manjine u povodu 15 godina rada Vijeća koja će se održati će se 29. studenoga 2018. u Europskom domu u Zagrebu.

Uz čestitku za petnaest godina rada, predsjednik Gradske skupštine istaknuo je dvije bitne odluke Gradske skupštine Grada Zagreba, donesene u travnju 2017. vezanu na Akcijski plan o implementaciji Nacionalne strategije o uključivanju Roma na lokalnoj razini te onu iz svibnja 2018. kojom je formalizirana namjera gradske uprave o stipendiranju učenika romske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu. Naglasio je da je potrebno raditi na unapređenju kvalitete života svih građana te da generaliziranje o bilo kojoj naciji ili manjini nikada ne odgovara istini jer u svakoj nacionalnoj grupi ima povremeno devijacija u ponašanju no zato ne treba osuđivati ili stigmatizirati sve one koji njoj pripadaju.

Press materijal
Press materijal

U ime izaslanstva Vijeća, predsjednik Vijeća Neđatin Kamberovski istaknuo je zadovoljstvo kontinuiranom i vrlo živom razmjenom mišljenja i iskustava koju romska zajednica Zagreba ima sa brojnom makedonskom te činjenicu da suradnja sa crnogorskom tek započinje.

Ministar u Vladi Republike Makedonije Nezdhet Mustafa naglasio je da participiranjem u vlasti Romi u Makedoniji uspješno prevladavaju teškoće s kojima se susreću, kao što su nezaposlenost, loši uvjeti stanovanja, problemi u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi. Njegov je osobni dojam da se razina kvalitete života Roma u Gradu Zagrebu tijekom posljednjeg desetljeća značajno poboljšala te je predsjedniku dr. sc. Andriji Mikuliću zahvalio na sluhu i otvorenosti što ga kao prvi čovjek gradskog parlamenta ima za potrebe romske zajednice u Gradu Zagrebu.

Press materijal

Predsjednik Gradske skupštine naglasio je da su Romi u Gradu Zagrebu i hrvatskom društvu ravnopravni sugrađani te da će Gradska skupština i dalje sustavno rješavati probleme na svim područjima, posebno za ostvarivanje prava djece, žena, omogućavanje stjecanja obrazovanja, osiguravanje zdravstvene i socijalne zaštite, primjerenog stanovanja, te iskorjenjivanja diskriminacije i segregacije po bilo kojoj osnovi.

 

Press materijal