Potpisan 40 milijuna eura vrijedan ugovor o nabavci 20 novih tramvaja

Grad Zagreb potpisao je s tvrtkom Končar, koji je pobijedio na međunarodnom javnom natječaju, ugovor o isporuci 20 novih niskopodnih tramvaja. Riječ je o kapitalnom projektu kojim se modernizira vozni park ZET-a, te osigurava kvalitetna i održiva usluga javnog prijevoza.

– Zaista krasan dan, velika stvar za ZET, velika stvar za grad. Potpisali smo danas ugovor za nabavku 20 niskopodnih tramvaja s tvrtkom Končar. To je nastavak uspješne suradnje koja traje desetljećima, na koju smo ponosni, koja je uspješna i koja ima lijepu perspektivu za nastavak, rekao je Marko Bogdanović, direktor ZET-a

Dugoročni plan je nabavka 60 niskopodnih tramvaja, što je samo jedan segment obnove voznog parka ZET-a. Ići će se i u obnovu infrastrukture, nabavku novih vozila, ali i prelazak na alternativna goriva. Kupnja ovih vozila u stopostotnom je iznosu financirana iz europskih fondova, a tvrtka Končar pobijedila je na međunarodnom natječaju..

– Tramvaj je, uz vlakove, jedan od najvažnijih visokotehnoloških proizvoda hrvatske industrije, on pokazuje da je hrvatska industrija sposobna napraviti visokotehnološke proizvode, držati korak s konkurencijom na zapadu, rekao je Gordan Kolak, predsjednik uprave Končara

 

Gotovo 20 godina nije se ulagalo u tramvajsku mrežu. Sada će se uložiti oko 40 milijuna eura

– Rok je oko dvije godine, nadam se da će prvi tramvaji stići i ranije, zbog pouzdanosti voznog reda bitno je da što prije obnovimo vozni park, odnosno tramvaje, zato što su neki od njih, koji sada operiraju na zagrebačkim cestama, stariji od 48 godina, stariji od mene, što nije dobro. S druge strane, veseli me ovakva suradnja, znate da je došlo 65 novih autobusa, obnavlja se vozni park, to su zadnji autobusi u ZET-u kupljeni na dizel, s Ministarstvom prometa dogovaramo i kupnju stotinjak novih autobusa, na elektirčnu energiju ili vodik, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Tramvaji su u stopostotnom iznosu financirani iz europskih fondova, a na međunarodnom javnom natječaju pobijedila je tvrtka Končar, što je dvostruka dobit za Hrvatsku…

– Uvijek kad čujete prigovore da, iako ne možemo utjecati na natječaje, dobivamo i koristimo europska sredstva, ali da uglavnom izvode strane tvrtke i koriste ta sredstva, ovdje to nije slučaj. Mislim da smo napravili dobar posao, i radimo dobar posao, budući da tvrtka Končar iz Nacionalnog programa oporavka, odnosno kohezije, radi 21 novi vlak za HŽ putnički prijevoz, gdje je već veći dio vlakova isporučen. Možemo biti zadovoljni da obnavljamo prometnu infrastrukturu, nabavljamo nove tramvaje, gradimo i nabavljamo nove vlakove, a da to izvodi hrvatska tvrtka. U tom smislu, ovo je zaista povijesni dan, rekao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar prometa, mora i infrastrukture.

Kako tramvaja u Zagrebu sada manjka, do izrade novih nabavit će se rabljeni, za što će uskoro biti pokrenuta javna nabava, zaključio je gradonačelnik Tomašević.