Posjet potpredsjednice Bugarske Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Povodom 30. obljetnice prijateljstva Republike Hrvatske i Bugarske potpredsjednica Republike Bugarske posjetila je Zagreb i Filozofski fakultet.

“Filozofski fakultet jedan je od najvećih fakulteta s ovolikim brojem različitih jezičnih smjerova. Ono na što smo posebno ponosi su upravo i naši studenti koji su odabrali bugarski jezik kao smjer učenja. Iako smo svjesni činjenice da potpredsjednica ima poprilično pun raspored, zahvalni smo joj što je izdvojila nekoliko sati i posjetila naš Fakultet.” poručio je dekan Filozofskog fakulteta Domagoj Tončinić. 

Osim dekana, potpredsjednicu su dočekali i studenti koji nisu mogli sakriti svoje oduševljenje.

Iako načeti ratnim sukobom u ranom srednjem vijeku, odnosi Bugara i Hrvata obilježeni su uglavnom dobronamjernošću i rastućom težnjom za međusobnim upoznavanjem i zbližavanjem, stoga je ovaj posjet od velike važnosti kako za fakultet tako i za sam grad.

Dolasci Hrvata u Bugarsku su bili i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, pa su tako janjevski Hrvati još 1930-ih odlazili u Bugarsku. Osim što danas brojimo popriličan broj Bugara u Hrvatskoj, brojimo i sve veći broj mladih koji kao svoj životni poziv biraju upravo bugarski jezik.