Petek gradnju stanova u Svetoj Klari za građane stradale u potresu nazvao – listom želja Mile Obećanovića!

Prijenos 39. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba možete pratiti 2. veljače s početkom u 9.00 sati, uživo u programu Otvorene televizije.

FOTO: Ivan Novosel

Dnevni red zagrebačke Gradske skupštine pun je prijedloga koji se uopće ne mogu realizirati, zaključak je gradskog zastupnika Renata Peteka iz Kluba nezavisnih zastupnika.

“Ušli smo u period aktivacije nove epizode gradonačelnika Mile Obećanovića. Dnevni red sutrašnje sjednice obiluje brojnim točkama i prijedlozima od kojih se neki uopće ne mogu realizirati, a služe samo tome kako bi se gradonačelnik prikazao kao da opet nešto “dela”, mišljenja je gradski zastupnik Petek koji je naveo i dva primjera.

“Oporba je nedavno predložila donaciju od nekoliko milijuna kuna za stanovnike Banije. Naš prijedlog nije prošao, ali barem smo podsjetili gradonačelnika da on nešto učini po tom pitanju. Potom, prije nekoliko smo mjeseci predlagali da se olakša procedura, smanji birokracija i pomogne ljudima koji apliciraju za pomoć za obnovu nekretnina u Zagrebu. Konačno će se raspravljati o tome, ali tek sada”, kaže Petek i dodaje:

“Prije nekoliko tjedana, gradonačelnik je najavio da će podijeliti prvih devet milijuna kuna za 250 korisnika koji su zadovoljili kriterije. Međutim, skandalozno je, da je 40 posto onih koji su aplicirali odbijeno jer im nedostaje neki papir. Gradske su službe tek sada napravile ono što su trebale prije puno mjeseci, a to je da idu od građana do građana, kako bi im pomogli u prikupljanju potrebnih dokumenata”, govori zastupnik.

FOTO: Ivan Novosel

Komentirao je Petek i gradnju zgrada u Svetoj Klari, točnije Sisačkoj ulici, za stradale u potresu.

“Nevjerojatno je da smo dobili prijedlog u kojem piše jedna lista želja što bi se htjelo tamo napraviti, bez ijednog podatka o tome koliko će to koštati, u kojem se to roku može izgraditi, tko će to izgraditi i s kojim sredstvima. Dakle, nikakvih detalja nema. Naknadno doznajemo da se sve to može izgraditi kroz godinu dana. Ja nisam vidio da je Grad u mogućnosti realizirati nešto u godini dana, a kamoli da izgradi 30 zgrada s 90 stanova. To bi bilo izvrsno za one koji su stradali u potresu, ali opet prekasno s obzirom na to da bi trebali čekati godinu dana, a prema mojem mišljenju – i duže”, smatra Petek.

“Podsjetit ću, Grad Zagreb u svojem vlasništvu ima više od 7.000 stanova, stoga predlažem da napravimo jednu reviziju korisnika tih stanova jer znamo da u više stotina njih imamo korisnike koji uopće ne plaćaju najamninu zbog čega su stvoreni višemilijunski dugovi prema Gradu Zagrebu”, navodi zastupnik.

Inače, iz Grada Zagreba procjenjuju da je potrebno devedeset do sto stanova za stanovnike stradale u potresu, a koji trenutno žive u Hostelu Arena i u nekim drugim privatnim smještajima, a koje je potrebno stambeno zbrinuti.

“Naš će prijedlog ići u tom smjeru da se na području Podbrežja, mjestu gdje se počelo graditi naselje i gdje postoji projekt za još sedam zgrada, izgradi još jedna dodatna zgrada i stavi u funkciju za stradale u potresu”, zaključuje Petek.