Pedeset nijansi sive – veličanstvena izložba Silvije Butković čeka vas u Dubravi

Izložba se može razgledati do 30. studenoga 2023., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

FOTO: Silvija Butković

U Fotogaleriji Dubrava, na adresi Dubrava 51 a, otvara se 13. studenoga u 19 sati izložba Silvije Butković pod nazivom “Pedeset nijansi sive”. Izložba se može razgledati do 30. studenoga 2023., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

FOTO: Silvija Butković
FOTO: Silvija Butković

Osvrt na ovu izložbu napisala je Vlatka Berc, predsjednica Foto-kino kluba Đakovo.

‘Duga je povezanost ljudi i konja. Ljubav prema konjima duboko nam je urođena. I dok s jedne strane osjećamo veliko strahopoštovanje, blizina konja čini nas spokojnima. Toplina njihovih tijela, odraz u njihovom oku, topot njihovih kopita zaokupljaju sva naša čula.

Mnogim je Slavoncima konj najbolji prijatelj, dio obitelji, veličanstveno biće. Konj lipicanac bijelac ili konj lipicanac vranac. Bijeli nasuprot crnom, crni tik uz bijelog. I dok se svi zapravo oždrijebe crni, konji koje nazivamo bijelima uglavnom su sivi. Crni, bijeli i sivi; sivi u nebrojenom broju nijansi. Ljudsko oko privlači jednostavnost crnog i bijelog. Ponekad, oduzimajući boju, dobivamo više. Bez boje motivi poprimaju potpuno novu dimenziju. Igra svjetla i sjene ostavlja više prostora našoj mašti. Crno-bijelom fotografijom ne stvara se samo slika, već se njome priča priča; nostalgična, bezvremenska i pomalo mistična. Dok nekim fotografijama nedostatak boje u potpunosti oduzima značenje, druge su jednostavno za to predodređene. Nešto što je u početku fotografije bilo tehničko ograničenje danas je osobni odabir.

Mnogim je fotografima crno-bijela fotografija izazov, upravo kao i autorici Silviji Butković.

Fotografije Silvije Butković odabrane za izložbu „Pedeset nijansi sive” spoj su dviju velikih ljubavi: ljubavi prema plemenitoj rasi konja i ljubavi prema crno-bijeloj fotografiji. Odabrane fotografije pričaju nam priču o snazi, ljepoti i duhu rase koju s razlogom nazivaju plemenitom. Pričaju nam priču o ljubavi i privrženosti. I ne čudi što su upravo lipicanci glavna tema izložbe jer što može biti bolji motiv od životinje kojoj je u genima određeno da se savršeno uklopi u sklad crne i bijele… i pedeset nijansi sive.’