HSLS: Predlažemo gradskoj upravi prometna rješenja u koja ne treba ulagati milijune

Rješava li gradska uprava problem prometnih gužvi u gradu Zagrebu? Zagrebački HSLS smatra kako se gradska vlast još uvijek nije uhvatila u koštac s prometnim problemima u gradu.

“Ako gledamo broj vozila u protekloj godini u Zagrebu je primjetno neznatno povećanje motornih vozila. Štoviše osobnih automobila je manje, ali je porastao broj mopeda i motocikla. Prometna rješenja koja su ideološki improvizirana ili ad hoc napravljena koja nam je ponudio Tomislav Tomašević i stranka Možemo dovela su u gradu Zagrebu do prometnog kolapsa i svakim danom sve je gore i gore. Ono što nas žalosti, što ne vidimo da slijedi rješenje ili poboljšanje ovog problema”, rekao je Darko Klasić, predsjednik zagrebačkog HSLS-a

Dodao je kako su alternativna prometna rješenja proizvela apsurd, odnosno da je sve veći ugljični otisak i zagađenje okoliša jer su prometne gužve postale nesnosne.

“Sukladno tome predlažemo gradonačelniku…daljinska automatizacija.
Sukladno tome predlažemo gradonačelniku četiri točke koje mislimo da će značajno poboljšati učinkovitost prometa. Kao prvo, da više ne uvode ni jednu pješačku i biciklističku zonu bez odgovarajuće prometne studije koja bi odgovarajuće kompenzirala nedostatka prometnih pravaca. Pod dva, Grad Zagreb u okviru prometnog komunalnog redarstva posjeduje gotovo 500 kamera kojima se nadziru prometne površine i promet u gradu Zagrebu. Potrebno je hitno napraviti automatizaciju tog sustava kako bi se moglo iz jednog centra upravljati prometom u gradu Zagrebu. To ne zahtijeva velika sredstva, potrebna je samo daljinska automatizacija”, istaknuo je Klasić.

Istaknuo je kako Grad Zagreb ima gotova rješenja za većinu žarišnih točki u Zagrebu, a koja još uvijek stoje u ladicama.

“To je uspostava i kružnih tokova, jednosmjernih ulica, koja bi regulirala prometna rješenja. Često su bila nepopularna, no ako je prometna struka napravila ta rješenja, onda bi ih trebalo uzeti u obzir. Četvrta točka, mislim da bi pomogla u smanjenju ugljičnog otiska u samom centru grada. Svjedoci smo da je u Gundulićevoj ulici završila obnova, maknute su skele i smanjile su se terase. Ili iz financijskih razloga ili zbog toga što je to ljudima neisplativo. Da se iskoristi ta prilika i da napravimo produžetak Lenucijeve potkove, kako bi se napravio plato na koji bi e posadio drvored i s tim bi dobili još jednu zelenu površinu u Zagrebu” smatra Klasić.

Promet je uz otpad jedan od najvećih problema grada Zagreba i ne možemo si dopustiti improvizaciju, zaključio je predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić.