OTKRIVAMO: Rađenović i Kojić dogovaraju proračun

Autor: Sanjin Španović 12/10/2009 8:56

Već desetak dana pročelnik za financije Slavko Kojić i SDP-ov Igor Rađenović zajedno usklađuju prijedlog proračuna na 7,3 milijardi kuna

Usijane glave u zagrebačkom SDP-u i Bandićevi radikali odlučili su ipak nakratko zakopati ratne sjekire. Razlog je veoma pragmatičan – proračun za 2010. godinu.

Mario Ćužić-.--.-Igor RađenovićKako doznajemo, već desetak dana gradski pročelnik za financije i jedan od Bandićevih najvažnijih ljudi Slavko Kojić i SDP-ov Igor Rađenović zajedno pokušavaju uskladiti prijedlog proračuna za 2010. godinu.

Podsjetimo, prvotni prijedlog Bandićeve strane bio je 7,5 milijardi kuna, dok su SDP-ovi zastupnici predlagali 7,2 milijardi kuna.

Kako je u sukobu SDP-ovaca i Milana Bandića prije dva mjeseca na sjednici Gradske skupštine srušen Bandićev rebalans proračuna za ovu godinu, pojavila se prijetnja da će se slična stvar dogoditi i prilikom usvajanja proračuna za slijedeću godinu.

Takav rasplet u kojoj bi Grad Zagreb Novu godinu dočekao bez usvojenog proračuna pružio bi mogućnost Vladi da raspusti zagrebačku Skupštinu i raspiše prijevremene izbore za novu Skupštinu.

Taj crni scenarij, koji bi glavni grad doveo u blokadu, nikako ne odgovara novim neformalnim šefovima zagrebačkog SDP-a – dogradonačelniku Ivi Jelusiću, predsjedniku Gradske skupštine Borisu Špremu i zastupniku te zaposleniku Holdinga Igoru Rađenoviću.

Taj trojac, koji je u potpunosti odan Zoranu Milanovicu i vodi zagrebački SDP, svjestan je kako novi izbori za Gradsku skupštinu zasigurno ne bi mogli donijeti SDP-ovcima broj mandata koji trenutno imaju u Skupštini.

Stoga se i prihvatila kratkotrajna suradnja s Bandićevim ljudima kako bi se došlo do “zajedničkih brojki”. Sugovornik portala Zagrebancija.com tvrdi da bi nakon tih razgovora, koji su pri kraju, prijedlog proračuna za iduću godinu trebao biti postavljen na 7,3 milijarde kuna što bi kao nekakva zlatna sredina zadovoljilo obje strane.

Naime, ni Bandiću dok je zaokupljen utrkom za predsjedničke izbore ne bi odgovaralo raspuštanje Skupštine, bar ne u ovom trenutku. No, za očekivati da je će taj neovisni predsjednički kandidat na godišnjem odmoru u slučaju poraza na izborima, i nakon povratka u gradonacelničku funkciju sam pokušati izazvati Vladu na raspuštanje Skupštine.

Podsjetimo, ovakav sastav “zagrebačkog parlamenta” Bandiću nikako odgovara budući da u njemu moze računati na podršku nekoliko zastupnika od ukupno njih 51.