`Oni koji nemaju novca nek se parkiraju u garažu´

Autor:: Filip Kordić 12/14/2009 16:57

Prosvjed građana na Britanskome trgu zbog nedostatka parkirnih mjesta u ulicama Pantovčak, Kukuljićeva i Nazorova u nedjelju je umalo završio tragično.

Podsjetimo, vozačica crvenoga Clia iznervirana čekanjem pritisnula je gas te je naletila na prosvjednike koji su hodali po pješačkom prelazu. Tom prilikom je udarila Hrvoja Petranovića kojeg je vozila još 20-ak metara na haubi.

Nedjeljno okupljanje ostao je u sjeni incidenta tako da se malo pisalo o samome prosvjedu. Građani koji žive u ulicama oko Britanskoga trga okupljaju se svake nedjelje na istom mjestu kako bi prosvjedovali protiv nove parkirne regulacije.  Prosvjedi traju već dva mjeseca a nedjeljni je bio šesti po redu. Stanari ulica nam napominju kako oni nisu protiv naplate parkinga.

– Nije problem naplata parkinga. Ako se tako treba uvesti red, neka se uvede. Problem je nedostatak parkirnih mjesta. Nemamo kamo sa svojim automobilima. Pantovčak je ulica u kojoj se nalazi 300 obiteljskih kuća, a parkirnih mjesta je 86. Parkiranje je dozvoljeno samo sa lijeve strane ceste i to do pola ulice. Prisiljeni smo kupiti kartu ali parking nam nitko ne garantira. To nije uvođenje reda, to je uvođenje kaosa. – rekla nam je iziritirana  Anamaria Šare.

Uvođenje nove parkirne regulacije stvorilo je kaos u okolnim ulicama u kojima su građani prisiljeni tražiti parkirno mjesto. Stanovnici tih ulica ogorčeni su nastalom situacijom tako da su već zabilježeni i slučajevi rezanja guma. -.--.-

Pročelnik gradskoga ureda za uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davor Jelavić u cijeloj sitaciji ne vidi nikakav problem:

– Mi samo provodimo zakon o prometu. Tamo gdje nema prostora za nogostup ne mogu se parkirati auti. Riječ je o sređivanju situacije, uostalom u ulici Pantovčak postoje brojne obiteljske kuće sa dvorištem. Neka građani tamo parkiraju auto.

Na pitanje što da rade građani koji nemaju dvorište Davor Jelavić kaže:

– Nek se snađu. U centru grada postoje brojne podzemne garaže u kojima građani mogu ostaviti svoj automobil.

Opširnije o nedjeljnom incidentu čitajte u članku: CLIOM NA BRITANCU: Autom pregazila prosvjednika i vozila ga 20 metara