Održana izložba “Nakit, romsko obiteljsko blago”

Modnom revijom, na kojoj su mladi prikazali svo bogatstvo romskog modnog izričaja, otvorena je izložba “Nakit, romsko obiteljsko blago”. Među izloženim eksponatima uz digitalne fotografije, povijesne crtiće o nakitu, koji je kod Roma imao višestruko značenje, nalaze se nakit i ukrasni predmeti izrađeni na radionicama koji su prethodili postavljanju izložbe.

– Do izložbe je došlo spontano. Već nekoliko godina sam član Saveza, i često surađujem u pisanju istraživačkih tekstova za časopis i portal. Kako je nakit sastavni i važan aspekt romske kulture, a ja se bavim izradom nakita, nekako smo se spontano dogovorili da ćemo ući u projekt, na inicijativu Saveza Roma Kali sara. Ima jako puno znalaca, koji već znaju o tradicionalnom romskom nakitu, pa nije bilo teško prikupiti građu, ostatak sam našla na internetu, i iz naše knjižnice sam uzela neke knjige koje prikazuju predivne komade nakita po kojima sam pokušala prikazati, kroz svoj nakit, njihov stil, rekla je Petra Cvetković, članica saveza Kali sara.

U radionicama su sudjelovali članovi savezi Kali Sara, koji su sami izrađivali nakit…

– Ja sam u početku pripremila neke komade nakita koji su mi se činili vrlo jednostavnim, ali pokazalo se da smo se trebali vratiti unazad, na učenje osnovnih čvorova, da bismo došli do neke jednostavne narukvice, što je usporilo proces izrade. To me malo iznenadilo.

Nakit je od izrazite važnosti za Rome i njihovu kulturu…

– Vjerujte mi da je nakit strahovito važan romskom narodu, prvenstveno zlato. Kad je migracija Roma krenula iz Indije, prije više od tisuću godina, oni su sa sobom nosili zlato, to je njima bila platežna moć, s kojom su preživljavali. Moram nešto reći, Romi su, što se tiče kulture, strahovito bogati narod, ne samo u slikarstvu, ne u književcnosti, glazbi, nego i izradi s rukama. Ruke su bile njihov život, njihov opstanak, što se tiče samog nakita, strahovito je bogat. Nismo uspjeli sve izložiti, koliko toga ima, rekla je Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma Kali Sara.

Nakit i nošnja, kao i odjevni predmeti, dio su identiteta Roma…

– Naprimjer, Romi s istoka su, pogotovo žene, imali dukate. Što više dukata, to su iz bogatije obitelji. To je bio njen miraz, na taj način se bogatije udala, nosila je to sa sobom, i to se s generacije na generaciju prenosilo, ne samo kod Roma, i kod drugih naroda je to tako

Zato je važno prezentirati i eksponirati romske predmete, kako bi ih sačuvali od zaborava…

– Ono što stalno govorim, jako malo znaju o našoj kulturi, jeziku i tradiciji, a mi smo tu već preko 700 godina. Pozivamo sve, dođite, upoznajte nas, vidjet ćete kako smo velikog srca i bogati u svakom pogledu.

Oni koji su prošetali revijom, nosili su antikne komade iz Indije…

– Danas nosim reviju, ovo na meni je “pravo sari” iz Indije, imam nakit koji je također iz Indije, nakit koji su nekad davno nosile romkinje.

Broj onih koji su posjetili izložbu iznenadio je i organizate, posebice u broju mladih.