Obitelj Maršanić odbila ponudu Grada za otkup zemljišta

Ne odustaju.

Foto: Stjepan Vaniček

Ing ekspert d.o.o., odnosno Žarko Željko, stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina, procijenio je da je vrijednost 1425 četvornih metara privatnog zemljišta u vlasništvu obitelji Maršanić, a na kojoj se nalazi okretište tramvaja u Prečkom, 112.575 eura, odnosno 833.055 kuna. Zaokruženo, to je 830 tisuća kuna što su Maršanići na sastanku u Gradskoj upravi odbili.

Naime, prema toj računici, za kvadrat svog zemljišta dobili bi 79 eura.

U ponedjeljak s Gradom imaju novi sastanak na kojem će pokušati dogovoriti iznos najma za zemljište koji bi im trebao plaćati Zagreb.

Obitelj najavljuje da će idućeg tjedna ponovno ući u svoj posjed, a više detalja zasad nisu htjeli otkrivati.

Podsjetimo, obitelj Maršanić u utorak u poslijepodnevnim satima počela je betonirati zemljište na okretištu tramvaja u Prečkom i podizati ogradu. Jugoslavija im je uzela zemlju da bi izgradila cestu koja nikada nije napravljena. Maršanići su zato 1997. godine tražili zemlju natrag. No Grad Zagreb je, unatoč njihovu pravnom zahtjevu, nekoliko godina kasnije upravo na njihovoj čestici u Prečkom sagradio okretište tramvaja.

Tvrde da ih Grad zavlači godinama, a sada im je prekipjelo pa su se odlučili na ovaj potez. Ranije su najavljivali da će, ako im se ne isplati naknada, pozvati zaštitare i na svojoj parceli istresti 15 kubika zemlje i blokirati promet, a što su sada i učinili.

Grad Zagreb je navodno nezakonito poslao komunalne redare i policiju da maknu ogradu koju su Maršanići podignuli, a prema saznanjima Gorana Husića, zakonskog opunomoćenika obitelji, to su mogli učiniti samo djelatnici ZET-a.