Obilježeno 800. godina Zemlje Svetog Martina

Autor: Nenad Haleuš Mali 11/16/2009 0:04

-.-Nenad Haleuš Mali-.-800. obljetnica Zemlje Svetog MartinaProšli tjedan u Dugom Selu je nizom kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija, te održavanjem 4. Dugoselskog sajma obrtništva i poduzetništva, završeno obilježavanje osamstote obljetnice prvog pisanog spomena ‘Zemlje svetog Martina’- odnosno današnjeg dugoselskog područja, koju je 1209. godine hrvatsko-ugarski kralj Andrija II darovao viteškom redu templara.

Upravo sam čin dodjele darovnice templarima, kao i templarski način života i ratovanja, oživjeli su ovom prigodom ‘Vitezovi zelingradski’ udruga iz Svetog Ivana Zeline koja se bavi tzv. ‘oživljenom poviješću’, a koja je u Dugom Selu održala dvodnevni srednjovjekovni tabor.

 

-.-Nenad Haleuš Mali-.-O povijesti je bilo riječi i u knjizi pod nazivom ‘Župa svetog Martina biskupa Dugo Selo’ koju su napisali Anđelko Košćak i dr. Juraj Belaj, a riječ je o najcjelovitijem pregledu povijesti dugoselskog područja do sada. Knjigu je izdala istoimena dugoselska župa koja je pak, jubilej osamstote obljetnice proslavila, sedmodnevnom duhovnom obnovom tijekom koje su u Dugom Selu gostovala petorica biskupa, apostolski nuncij u RH Mario Roberto Cassari, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, te na sam blagdan svetog Martina nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić. Tom prigodom, a nakon gotovo osamdeset godina, obnovljena je procesija od drevne crkve svetog Martina na Martin bregu do nove crkve u Dugom Selu.

U sportskom dijelu programa odigrana je prijateljska utakmica između domaćeg člana četvrte nogometne lige NK Dugo Selo i Slaven Belupa koju su gosti dobili 5:0, te Dugoselski maraton na kojem je u ženskoj konkurenciji četvrti put pobijedila Sanja Begović Geceg.

U zabavnom dijelu programa održani su koncerti Maje Šuput i Slavonskih dukata, dok je Savjet mladih organizirao natjecanje najboljih dugoselskih bendova i solo vokala. Martinski mošt ‘krstili’ su Drele i Vid Balog. Dugoselci će proslavu osamstote obljetnice pamtiti i po tome što je Ugostiteljstvo Bunčić tijekom cijelog dana završne proslave, na središnjem dugoselskom trgu, besplatno dijelilo kobasice i vino.