Novi program: Napuštene životinje će se kastrirati

Populacija nekastriranih mačaka

Autor:: M.T. 2/17/2011 9:44

‘Napušteni psi i mačke česte su mete zlostavljanja, trovanja i ubijanja; stradavaju od gladi i žeđi, vremenskih neprilika, neliječenih bolesti ili umiru pod kotačima automobila. Ubijanje napuštenih životinja je potpuno neprimjeren i nedopustiv način rješavanja problema neželjenih životinja. Programi kastracije napuštenih pasa i mačaka nužni su i zakonski propisani, kako bi se spriječila patnja životinja nastala nebrigom građana i napuštanjem životinja’, stoji u njihovom priopćenju.

Prijatelji životinja, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zoološki vrt grada Zagreba – Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba dogovorili su suradnju u obliku programa besplatne kastracije napuštenih pasa i slobodnoživućih mačaka.

Prijave će se vršiti preko web stranice i Udruga će izdavati potvrde s kojima će se moći dogovoriti termini kastracije. Na Klinici za porodništvo i reprodukciju i Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu vršit će se kastracija muških i ženskih pasa, dok će se u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu vršiti kastracija muških i ženskih slobodnoživućih mačaka.

Ovaj jedinstveni projekt i prvi takve vrste u Hrvatskoj. Detalje o njegovu provođenju iznijet će dekan Veterinarskog fakulteta prof. dr. Tomislav Dobranić, ravnateljica Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba – Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba mr. sc. Davorka Maljković, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba dr. vet. med. Emil Tuk i predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

‘Ovaj projekt je vrlo važan za Zagreb i Hrvatsku, ali ponajprije za životinje. Svojom provedbom će, uz izravnu pomoć napuštenim životinjama, ujedno ukazivati na nužnost provedbe programa kastracije u svim ostalim dijelovima Hrvatske, provedbe Zakona o zaštiti životinja i nužnost edukacije o odgovornoj skrbi za životinje’ – kažu u Prijateljima za životinje.